Nintendo Switch storsäljer — passerar 1 miljon i Japan

nintendo-switch-portable-mode

Nintendo Switch är en succé för den japanska speljätten. Sen lanseringen den 3 mars har spelkonsolen varit konstant utsåld i flera butiker på de mest populära marknaderna och i Japan passerar Switch en enorm milstolpe.

Fram tills i skrivande stund har Switch sålt i en miljon exemplar bara på den japanska marknaden. Ett tydligt vittnesmål om hur populär spelkonsolen är på hemmamarknaden. Som jämförelse kan nämnas att Wii och Wii U nådde 1,85 miljoner respektive 820 000 enheter på samma tid.

När Wii släpptes var den extremt eftertraktad som en nyskapande och innovativ. Med Wii U hade konkurrenterna inte bara kommit ifatt Nintendo utan sprang cirklar runt speljätten med sina egna konsoler. Med Switch tar Nintendo ett stort steg framåt men problem och få spel begränsar.

Nintendo har förlorat mycket av sin glans från de tidigare dagarna och det märks på intresset. Trots att Switch storsäljer så visar både Microsoft och Sony större siffror. Och intresset kring Xbox och Playstation är också större, inte minst med Xbox One X på gång till julhandeln.

Om Nintendo ska behålla sitt intresse på marknaden krävs många nya spel då Switch inte kan luta sig på The Legend of Zelda: Breath of the Wild hur länge som helst. Skyrim är visserligen på gång, men det är ett spel från 2011 som omarbetats för att passa Switch-konsolen. Knappast nyskapande och ett spel många redan tröttnat på.

Ser vi många nya spel under senare delen av 2017 och början på 2018, en problemfri lansering av Switch Online samt en uppgraderad variant av Switch med tåligare konstruktion och bortarbetade barnsjukdomar — ja då kan Nintendo på allvar stå upp mot Microsoft och Sony. Om inte, då tror vi att Nintendo får problem med att nå ut med Switch i framtiden.

Räkna dessutom in att Switch får intern konkurrens av egna 3DS- och 2DS-konsolerna. New 3DS XL går fortfarande bra och New 2DS XL visar att Nintendo inte är beredd att satsa fullt ut på Switch. Istället har den en viss säkerhet i ett varumärke som många känner till och använder.

Vad tror ni om Switch? Kommer Nintendo att lyckas med konststycket att ta marknadsandelar från Xbox och Playstation, eller får vi se Switch som en flopp om några år? Kommentera gärna och berätta!