Microsoft tar Cortana till Android & iOS

microsoft-cortana


Cortana på gång till Android och iOS

Assistenten släpps som applikationer designade för att efterlikna tjänsten på Windows Phone. Är man bekant med Microsofts plattform kommer Cortana att kännas bekant, även om man inte har provat assistenten tidigare.

När det gäller integration i värdsystemen så kommer vi tyvärr inte undan många av de begränsningar som byggts in i Android och iOS. Av förklarliga skäl får Cortana inte det nära samspel med operativsystemet som med Windws Phone.

Notifieringar kommer att vara aktiverade så klart men röststart av applikationer och kommandot ”Hey Cortana” är inte det. Man kan helt inte få den integrationen eftersom Google och Apple stoppat det.

Phone Companion

Applikationerna kommer samtidigt med ett nytt kompanjonprogram för Windows kallat ”Phone Companion”.


Programmet ska säkerställa ett nära samarbete med andra plattformar än Windows Phone och Windows 10. Tanken är att synkronisering av bilder, kontakter, videor och annat material ska kunna göras på ett så enkelt och praktiskt sätt som möjligt.

Man ska även kunna installera applikationer i Android och iOS direkt via Phone Companion. Applikationer som Cortana själv, Xbox Music och OneDrive.

Förbättrat ekosystem

Microsoft vill även säkra att användarna kan dra nytta av det nya, förbättrade ekosystemet genom erbjuda automatisk lagring av exempelvis fotografier i OneDrive. Det ska ge en mer sömlös upplevelse enligt Redmond-företaget.

Kring slutet på juni kan vi vänta oss Cortana till Android och någon gång veckorna därefter till iOS.