Klassiska konsolspel i OS X med emulatorn OpenEmu

OpenEmu v2

OpenEmu är ett gratisprogram som gör att du kan spela gamla konsolspel på din Mac-dator. Applikationen använder så kallad ’öppen källkod’ som alla kan bidra till och stöder en hel mängd konsolspel – nu senast med version 2.0 introducerades ytterligare 16 konsoler med bland annat Sega CD, Nintendo 64 och Playstation 1 som de kanske största dragplåstren.

Med version 2.0 får vi även ett omarbetat gränssnitt som är mer intuitivt än tidigare och man kan äntligen spola tillbaka i realtid medan man spelar. Andra nyheter är att man nu kan sortera sina skärmdumpar och fler än 80 hemmagjorda spel följer med från start – perfekt för den som vill ha retrokänslan men saknar spel.

Och vad är väl retro utan handkontroller? OpenEmu stöder ett stort antal handkontroller som kan anslutas via USB så pröva och se om just din fungerar. Bland de som har officiellt stöd finner vi PlayStation Dualshock 3 och Dualshock 4, Wiimote och Wii U Pro samt Xbox 360-kontrollen samt tredjepartskontroller för konsolen. Se den officiella webbsajten för att se vilka andra som också stöds.

Spela de gamla klassikerna

Givetvis är tanken med OpenEmu att man ska kunna spela de gamla klassikerna och det finns många webbsajter som erbjuder nedladdning av just dessa. Emulatorn skannar automatiskt de så kallade ROM-filerna och lägger till dem i spellistan när du importerar från hårddisken. Tänk bara på att det kan vara olagligt att ladda ned spel så ha det i åtanke om du vill köra helt enligt lagboken.

Se fler bilder och ladda ned OpenEmu från den officiella webbsajten. OS X 10.11 är ett krav och vill man köra med handkontroller för Xbox 360 krävs drivrutiner för detta. Annars är det bara att ladda ned, köra och spela som om det var 90-talet igen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.