Isohunt stängs ner permanent – MPAA fick sin vilja igenom!

mpaa-logo


Den välkända torrentsajten Isohunt har ingått ett avtal med filmbranschen och lägger nu ner sin verksamhet. Senast onsdag nästa vecka (23 oktober) måste sidan vara nedsläckt och bakom det hela står åtta filmbolag som inte bara krävt Isohunts nedstängning utan även skadestånd på 110 miljoner dollar.

Chris Dodd är VD för MPAA (Motion Picture Association of America) och enligt honom är uppgörelsen ett stort steg mot den enorma potential som internet erbjuder för lagliga tjänster inom handel och innovation. Han säger även att nedstängningen av Isohunt är en klar signal till andra aktiva torrentsajter.

Redan 2006 kom den första stämningsansökan mot Isohunt och dess huvudman, Garry Fung. Efter det har ett flertal domstolar handläggt ärenden kring torrentsajten och först nu, sju år senare, kommer alltså den definitiva domen som betyder att internet tappar en av de mer kända och tunga torrentsajterna.

Alexa.com mäter hur populära olika sajter är på internet och enligt dem är Isohunt en av de 450 mest välbesökta webbsajterna idag. Hur domen kommer att påverka de befintliga torrentsajterna och om filmbolagen nu kommer att öka sina krav mot resterande aktörer, ja det återstår helt enkelt att se.


The Piratebay står fortfarande stadigt i stormen, trots att dess fyra påstådda huvudmän har domar på sig, och det fortsätter att laddas ned tusentals och åter tusentals torrents via sidan. Om MPAA kan ge sig på The Piratebay med lyckat resultat framöver – det återstår givetvis också att se.

Via IDG