iPhone SE är långsammare än iPhone 11 – båda har Apple A13 Bionic

apple iphone se 2020

Nya iPhone SE använder samma SoC-krets som iPhone 11 – men tester via att mobiltelefonen trots det har nämnvärt sämre prestanda. Betyder det att iPhone SE har en medvetet försämrad Apple A13 Bionic-variant?

De första köparna av iPhone SE har börjat få sina mobiltelefoner och med det kommer också de första prestandatesterna.

Vi pratar inte om att någon sitter och filmar när appar och spel öppnas, utan riktiga prestandatester med en app som heter AnTuTu.

Med AnTuTu testas flera olika aspekter av hårdvaran i en rad olik scenarion.

När testerna är körda får man en samlad poäng som summerar hur testresultaten blev. Högre poäng betyder så klart bättre testresultat och högre prestanda.

apple iphone 11 2019
iPhone 11 är snäppet vassare än iPhone SE i prestanda

Eftersom iPhone SE har samma Apple A13 Bionic-krets som iPhone 11-serien så borde mobiltelefonen teoretiskt hamna på samma prestandaniå (och åtminstone nära iPhone 11 i totalpoäng).

  • iPhone SE: 492 166
  • iPhone 11: 517 400

Och visst är hoppet mellan iPhone SE och iPhone 11 inte stort – bara 5 procents skillnad. Men det är tillräckligt för att man ska undra om Apple medvetet har begränsat prestandan i A13 Bionic-kretsen i iPhone SE.

Är det klockfrekvensen som är lägre eller något annat?

Nämnvärt här är att skillnaden är så liten att olika iOS-versioner kan lika gärna vara anledningen i det här läget. Dock tror vi på en helt separat sådan, nämligen att 1GB mindre RAM-minne är anledningen.

Med iPhone SE får du 3GB RAM-minne medan iPhone 11 har 4GB – en betydande skillnad som kan förklara de fem procenten som förlorats.

Här kan sägas att iPhone SE är en mycket snabb och kompetent mobiltelefon som kommer att ha mer än tillräcklig prestanda för allt du slänger åt den. Det extra RAM-minnet i iPhone 11 är i sig själv inte värt de extra tusenlapparna, men iPhone 11 har mycket annat som gör den nämnvärt bättre för sina kronor.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.