iPhone kan få 120 Hz-skärmar under 2020 – här är allt vi vet

apple-iphone-xs-max

Nästa stora teknikskifte för skärmarna kan vara en högre uppdateringsfrekvens. Det avslöjar en ny rapport som säger att Apple kan införa 120 Hz-skärmar i kommande iPhone-modeller för 2020.


Viktiga frågorna som artiklen svarar på:

  • Vad är skillnaden mellan 60 Hz och 120 Hz?
  • Hur troligt är det att Apple byter till 120 Hz-skärmar i iPhone?
  • Bör jag vänta på de nya skärmarna eller köpa en iPhone idag?
  • Har Apple befintliga produkter med 120 Hz-skärmar?

Hur vet vi att Apple tänker använda 120 Hz-skärmar med iPhone-serien?

Det går aldrig att veta till hundra procent vad Apple planerar för framtiden. Företaget är oftast helt tysta om vad som kommer i nya produkter. I det här fallet kommer informationen om skärmarna från en känd läcka kring Apples produkter.

Det är Twitter-kontot Ice universe (@UniverseIce) som gått ut med informationen om skärmarna. I en tweet skriver personen att Apple överväger byta till så kallat ”switchable” 60Hz/120Hz-skärmar för 2020 års iPhone-modeller.

Twitter-kontot skriver även att Apple pratar med skärmtillverkare som Samsung och LG om saken.


Hur stor sannolikhet är det att Ice universe har rätt kring sin information?

Det finns en rad indikationer som pekar på att Ice universe är något sannolikt på spåret. Twitter-kontot har en historia av korrekta eller nära korrekta informationsläckor kring Apples-produkter, något som talar för att Twitter-kontot har släppt trovärdig information.

Apple har idag produkter som använder 120 Hz-skärmar, exempelvis iPad Pro-serien, och det finns en rad andra tillverkare som utforskar samma område. Nvidia har exempelvis Razer Phone och Razer Phone 2 med 120 Hz-skärm.

Dessutom har Apple en tendens att ta det lugnt med ”nya” tekniker. Företaget skyndar gärna långsamt och 2020 är ett troligt år för ett större teknikbyte. Apple vet att de har beprövad, fungerande teknik i sina surfplattor och om de ser en nytta i att ta samma lösning till iPhone så är det säkert diskuterat.

Vad är fördelen med 120 Hz vs 60 Hz i mobiltelefoner och surfplattor?

Eftersom skärmar som klarar 120 Hz visar dubbelt så många uppdateringar jämfört med 60 Hz så får du en mjukare, behagligare bild när något rör sig över skärmen.

Exempelvis när du spelar, sveper mellan menyer eller scrollar i webbläsaren.

Bara tanken på skillnaden gör sig inte rättvis, du måste prova två mobiltelefoner eller surfplattor med 120 Hz vs 60 Hz för att tydligt förstå skillnaden.

Enda sättet att se skillnaden sida vid sida med Apple-produkter är om du har iPad Pro med 120 Hz och en icke-Pro med 60 Hz idag. Om du har tillgång till en Apple-butik kan du be dem demonstrera, eller så kollar du videon här under som ger en utmärkt indikation på skillnaden.

Kör iPad Pro alltid i 120 Hz?

Det är mer resurskrävande att köra en skärm i 120 Hz jämfört med 60 Hz. Batteriet är direkt påverkat av detta, och därför använder Apple en teknik som kallas ProMotion.

ProMotion är en teknik som gör att iPad Pro bara använder 120 Hz-läget när det faktiskt behövs. Exempelvis när du scrollar på en sida i webbläsaren. Om du visar en statisk eller mycket långsam bild på surfplattan kommer skärmen gå tillbaka till 60 Hz automatiskt.

På så vis får du en optimal upplevelse med mjuka rörelser och skarp bild när det behövs, utan att surfplattan påverkar batteriet i onödan.

Ska jag vänta på att iPhone får en 120 Hz-skärm, eller köpa ny idag?

apple-iphone-xr
iPhone XR är en prisvärd mobiltelefon med bra egenskaper och senaste iOS.

Den här frågan sträcker sig långt utanför bara ryktet om en 120 Hz-skärm i kommande iPhone.

Visst kommer de nya skärmarna att göra stor skillnad för många, men det är mer än ett år kvar innan vi faktiskt får se tekniken i en mobiltelefon från Apple. Om någonsin.

Huruvida du ska byta idag eller vänta till nästa års modeller handlar mer om hur nöjd du är med din nuvarande mobiltelefonen än något annat. Måste du byta för att den är sönder eller är du nöjd med vad du har just nu?

Apple kommer presentera minst två nya iPhone-modeller under hösten 2019. Bättre prestanda, uppgraderad kamera och mer. Frågan är hur dina behov ser ut och hur mycket du vill betala för det.