iPhone för 1 krona — ett erbjudande som står dig dyrt

iphone 1 krona bluff

Om du får ett erbjudande via e-postmeddelande om att skaffa en iPhone för bara 1 krona, ja då gäller det att dra öronen åt sig. Det är nämligen en bluff som lurar dig på mängder av pengar och någon telefon kommer du inte att se röken av.

Det finns mängder av varianter på samma blåsning men vanligast är att du påstås kunna köpa en iPhone-telefon för 1 krona. Läser man det finstilta så handlar det dock om att man skriver upp sig på ett abonnemang som kostar åtskilliga hundralappar varje månad. Och den där telefonen, det en kan man endast få med ren tur med en utlottning.

Kronan du betalar är för några dagars test av ett abonnemang som börjar kosta dyrt strax därpå. I värsta fall kan du få betala nära 700 kronor varje månad för något som man kan få gratis.

Dyrt avtal på RadioPlanet

Ta webbsajten RadioPlanet som ett exempel där man betalar 669 kronor för 3 000 radiokanaler över internet. Radiokanaler som man med all sannolikhet kan hitta gratis på andra håll. Och det egentliga priset är ordentligt dolt i avtalstexten — och hur många läser den? RadioPlanet i sig är inte en bluff, man får radiokanalerna, men erbjudandet om en iPhone för 1 krona är väldigt, väldigt lurigt.

radioplanet-avtal

För att locka till snabba köp utan att man tänker för mycket på det används smarta tilltag som att säga att utbudet är begränsat i antal eller tid.

Man använder sig också av påståenden om att många andra har provat och fått sin telefon, något som inte går att verifiera överhuvudtaget. Ofta med Facebook-liknande kommentarer på webbsajter där man inte kan gilla, dela, kommentera eller anmäla dem. Fusk och mer fusk alltså.

Lurar dig att tro på erbjudandet

Allt handlar om att göra dig bekväm för att lita på erbjudandet. Som är bluff. Och kostar dig hundralappar varje månad.

Det finns mängder av webbsajter som påstår att man kan få en iPhone för 1 krona och de flesta har ett nära identiskt upplägg och design. En snabb koll visade att minst ett tiotal sajter använder sig av exakt samma text och bild där bara språket ändrades.

maxikmpj-peter-iphone-1-krona

Ta denna här Peter Larsson på bilden ovan som påstås ha utnyttjat erbjudandet och fått sin telefon för en krona. Personen finns med på mängder av andra webbsajter med samma innehåll men med andra namn. David Spencer från Paris och Marco Bigliardi från Palermo är bara två av namnen.

Det är många som uppmärksammar den här typen av fulmarknadsföring, bluffar och annonsering om billiga varor som kostar mer än man först trodde.

Många uppmärksammar problemet

Svd skriver om problemet i artikeln Många lurs av annonsfäller på nätet och Konsument Europa varnar om samma sak i artikeln Se upp för erbjudande om Iphone för 1 krona. Det här är ett stort problem som drabbar många ouppmärksamma och något måste göras.

Även webbsajten MacWorld har skrivit en artikel och här känner vi (tyvärr) verkligen igen oss. De nämner en bluffsida som stulit designen helt från Aftonbladet för att göra erbjudandet legitimt.  Vi har själva sett den sajten och även rapporterat den till Aftonbladet (utan svar).

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.