Iphone 5S får fingeravtrycksläsare – Touch ID!

Apple Iphone 5s

Iphone 5S får som väntat en fingeravtrycksläsare som sitter i hemknappen. För den som följer nyheterna i teknikvärlden så kommer detta nog inte som en överraskning då det har ryktats väldigt länge om just en sådan funktion – och nu är det alltså äntligen officiellt – här här Touch ID!

Det är en kapacitiv sensor som optimerats för en helt omarbetad hemknapp med skyddande safirglas. Tekniken kan läsa av ett fingeravtryck med upplösningen 500 ppi (pixels per inch). Spännande nog är teknik så avancerad och högupplöst att man inte bara kan läsa av utsidan av fingret utan även gå under det ytligaste hudlagret om så skulle behövas.


Vad planerar då Apple att använda nya fingeravtrycksläsaren till? Givetvis handlar det om att skydda viktiga funktioner utan att man ska behöva komma ihåg lösenord och alla dess teckenkombinationer. Exempelvis kan man med ett finger bekräfta ett köp på Itunes Store, låsa upp telefonen från hemskärmen och logga in på olika Apple-tjänster.

Touch ID kan läsa av flera olika personers fingeravtryck och spara dem för bruk på enskilda enheter. Informationen kommer aldrig att hamna på Apples servrar, något som givetvis är riktigt välkommet. Det hela gör att flera olika personer kan logga in på en och samma Iphone 5S om så skulle behövas.

Vidare kan nämnas att tredjepartsutvecklare och deras appar inte kan ta del av databasen där fingeravtrycken lagras, även detta ett steg för att skydda användarna. Apple krypterar denna databas för extra säkerhet och åtminstone i min värld så finns det inget annat – kryptering är ett måste!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.