iPhone 15 kan vara mycket strömsnålare än iPhone 14

apple iphone 14 pro press 2022

När Apple presenterar iPhone 15 senare under hösten 2023 så väntas det sitta en ny och förbättrad systemkrets under skärmen. En krets som lägger större fokus vid batterieffektivitet och energiförbrukning istället för högre prestanda.

Det betyder att Apple kan välja att inte öka hastigheten i iPhone 15-serien jämfört med telefonerna i iPhone 14-serien. Ett sätt att göra det är så klart optimeringar till mjukvaran så att iOS och apparna kan använda Apples systemkrets på ett effektivare sätt.

Lästips: Apple chockhöjer priset för batteribyte med upp till 55 %

Den riktiga magin är dock tekniken som tillverkaren TSMC står för. Det är deras högteknologiska anläggning som sätter ihop systemkretsarna åt Apple och för att allt ska fungera måste de ner till 3 nanometer i den nya kretset. En behövlig minskning från dagens 5 nanometer.

Nya tekniken drar 35 % mindre ström

TSMC har redan sagt att deras nya 3-nanonmeterteknik gör att kretsarna drar upp till 35 procent mindre ström samtidigt som prestandan ökar. Det är mycket lovande för Apple A17 Bionic.

Frågan är bara vilka av modellerna som får A17 Bionic-kretsen och hur mycket det kommer att kosta konsumenten i slutändan. När iPhone 14-serien släpptes var det bara de dyrare iPhone 14 Pro och Pro Max som fick nya A16 Bionic. De två billigare syskonmodellerna hade snålt nog gamla A15 Bionic.

Det här ryktet är mycket trovärdigt av flera skäl.

TSMC har som ovan nämnt redan bekräftat att de har 3-nanometerstekniken som behövs och Apples systemkretsar är redan så otroligt snabba att de inte behöver skruva upp hastigheten mer än för marknadsföringssyften. Var de måste lägga krutet är på energiförbrukningen och maskininlärning samt artificiell intelligens.

Via Techradar

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.