Intel-teknologi minskar datorskärmens strömförbrukning

Intel Logo 950px

Skärmen i din bärbara dator står för den absolut största strömförbrukningen. Dagens LCD-skärmar är rejält energitörstiga och för att råda bot på problemet har Intel utvecklat en teknik som kan minska strömförbrukningen med hälften.

  • Kan öka batteritiden med åtskilliga timmar
  • Måste använda grafikkrets från Intel
  • Utvecklades i samarbete med Sharp och Innolux
  • Kan inte appliceras på gamla datorer

Tekniken heter ”Low Power Display Technology”. Exakt hur den fungerar är fortfarande oklart, men Intel avslöjar att tekniken är framtagen i samarbete med tillverkarna Sharp och Innolux. Och att du måste ha en helt ny dator för att tekniken ska fungera.

Det behövs nämligen en ny, superströmsnål LCD-panel på bara en watt om du vill använda Low Power Display Technology. Inte helt oväntat måste datorn även använda grafikkretsar från Intel – det duger alltså inte med Nvidia eller AMD under huven.

Idag vet vi inte exakt hur den nya tekniken fungerar eller vilken genomslagskraft den kan få i moderna bärbara datorer.

Under Computex-mässan tidigare i år tog Intel med en Dell XPS 13 till sin presentation. Där utlovades mellan fyra och åtta timmars extra batteritid med Low Power Display Technology. Mycket beroende på hur datorn används givetvis.

Om du planerar att köpa en ny, bärbar dator och anser att lång batteritid är viktigt för dig – då ska du hålla ögonen öppna efter Intels nya teknologi. Den ger dig lite extra tid utan strömadaptern.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.