Inget stöd för WiFi 7 till Windows 10

Windows 10 Windows 11
Unsplash,Tadas Sar

Om du använder Windows 10 och planerar att uppgradera datorn med stöd för WiFi 7 så kommer du att stöta på problem. En ny rapport avslöjar nämligen att Intel inte tänker erbjuda drivrutiner för den nya WiFi-standarden till Windows 10.

Det finns även tydliga indikationer på att Microsoft inte har och inte kommer att certifiera drivrutiner för WiFi 7 till Windows 10. Det befäster uppgifterna ännu mer och blir ytterligare en spik i kistan för det gamla operativsystemet.

Inte förvånande att nya tekniker begränsas i Windows 10

Uppgifterna kommer från Twit…förlåt, X-kontot @g01d3nm4ng0. Och nyheten betyder att det inte blir möjligt att framtidssäkra nätverksanslutningen med WiFi 7 utan att betala för en dyr uppgradering till Windows 11.

Det är inte speciellt förvånande att den här nyheten dyker upp. Det var väntat att stödet för nya tekniker skulle begränsas för att locka över användarna till Windows 11 och kommande versioner. Att just WiFi 7 får stryka på foten är dock inte det värsta som kan hända Windows 10-användarna.

WiFi 7 är inte mogen för att spridas på bred front till internetanvändarna – än.

Tekniken finns bara i ett fåtal prylar och de routrar som finns kostar skjortan. WiFi 7 är bevisligen en stor uppgradering från WiFi 6/6E, men inte tillräckligt för att vi ska rekommendera den med ett fungerande WiFi-nät att uppgradera inom närtid.

Om du vill uppgradera till WiFi 7 – vänta lite till

Utbudet av WiFi 7-routrar på den svenska marknaden är begränsat.

I Sverige finns just nu bara TP-Link Deco BE85 i 1-pack och 2-pack att köpa med senaste WiFi-standarden. Men det kommer snart fler från Netgear, Asus och de andra, stora tillverkarna.

Gemensamt för alla nya modeller är att de är superdyra och inte värda sina kronor om ditt nätverk fungerar bra idag. WiFi 6/6E har generellt höga hastigheter och fungerar utmärkt för de abslut flesta.

Du kan läsa mer om vad skillnaderna är på de olika WiFi-standarderna hos Prisjakt här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.