Hur länge uppdaterar Samsung mjukvaran i TV-apparater?

samsung tv 2020 qled

Föråldrad mjukvara på TV-apparater kan snart vara ett minne blott. Samsung har nyligen meddelat att företaget kommer att förse sina nya TV-apparater med mjukvaruuppdateringar i upp till sju år efter lansering.

Det är ett betydande steg framåt för företaget, som tidigare har erbjudit uppdateringar under en femårsperiod, och inte minst användarna.

Initiativet, som startar med vissa modeller lanserade 2023 är tänkt att befästa Samsungs ledarskap på marknaden för smarta TV-apparater med inbyggd AI-teknik.

Modellerna som får sju års uppdateringar

Samsung har ännu inte specificerat exakt vilka modeller som kommer att omfattas av de sjuåriga mjukvaruuppdateringarna.

Det är dock sannolikt att det rör sig om företagets AI-märkta modeller som släppts under 2023 och 2024. TV-apparaterna är utrustade med Samsungs egenutvecklade operativsystem Tizen som redan finns installerat på över 270 miljoner smarta TV-apparater världen över.

Tizen är ett operativsystem som spelat en central roll i Samsungs strategi att leda utvecklingen inom Internet of Things (IoT) de senaste åren.

Lästips: Samsungs nya AI kan översätta samtal i realtid

Fördelarna med lång supporttid

Att förlänga uppdateringstiden till sju år innebär flera fördelar för konsumenterna:

  • Längre livslängd: Genom att erbjuda uppdateringar under en längre period kan TV-apparaterna hållas aktuella och funktionsrika under en längre tid, vilket minskar behovet av att köpa en ny, dyr TV-modell.
  • Ökad säkerhet: Regelbundna uppdateringar säkerställer att TV-apparaterna skyddas mot nya säkerhetshot, vilket är särskilt viktigt i en tid då fler och fler enheter är uppkopplade till internet.
  • Ny funktionalitet: Med tiden kan nya funktioner och förbättringar introduceras via mjukvaruuppdateringar, vilket ger användarna en bättre och mer modern upplevelse.

Lång supporttid är inte utan nackdelar

Trots de uppenbara fördelarna finns det också några potentiella nackdelar och utmaningar att beakta:

  • Begränsningar i maskinvaran: Även om mjukvaran uppdateras kan den underliggande hårdvaran i äldre TV-apparater bli föråldrad, vilket begränsar hur effektiva och snabba de nya funktioner blir.
  • Konkurrens från externa enheter: Trots förlängd uppdateringstid kan det fortfarande vara ett bra alternativ att investera i en streamingsticka eller set-top-box, som exempelvis Apple TV, som också får regelbundna uppdateringar och kan ge en ännu bättre användarupplevelse.

AI blir allt vanligare inom TV-industrin

Satsningen på långsiktiga uppdateringar är en del av Samsungs bredare strategi att befästa sitt ledarskap inom AI-TV-segmentet.

I samband med detta lanserade företaget även flera nya funktioner som kommer att förbättra användarupplevelsen ytterligare. Bland annat introducerades AI-röstkommandon som kan utföra flera instruktioner samtidigt, en översättningsfunktion som visar koreanska undertexter för utländska program, samt en ny ”Generativ Tapet” som rekommenderar bilder baserat på användarens känslor.

Dessutom har Samsung introducerat en funktion kallad ”Relumino Mode” som använder AI-teknik för att förbättra kontrast och färger för användare med synnedsättning. Dessa innovationer visar på Samsungs engagemang för att göra sina produkter mer tillgängliga och användarvänliga för en bredare publik.

Via Businesskorea

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.