Huawei Matebook D — bärbar dator med senaste Intel-processorerna

huawei matebook d 2018

Huawei har uppgraderat sina Matebook D-datorer med nya processorer från Intel. Det är åttonde generationens kretsar som gäller och operativsystemet som används är Windows 10.

De nya datorerna har inte förändrats mycket i övrigt från tidigare modeller. Men bara bytet av processorerna ska ge en rejäl prestandaökning med upp till 30 procent jämfört med tidigare.

Även grafikkretsen har uppgraderats. Istället för Nvidia 940MX används nu den kraftfullare MX150 från samma tillverkare. Den nya kretsen heter även GT 1030 Mobile och är en modell i den lägre prestandaklassen.

Nya Matebook D använder 8:e generationens Intel Core-processorer

Totalt finns tre varianter att välja mellan av de nya Matebook D-modellerna. Det som skiljer dem åt är processorn, lagringsutrymmet och mängden RAM-minne.

  • Core i5-8250U med 256GB SSD och 8GB RAM
  • Core i5-8250U med 128GB SSD, 1TB HDD och 8GB RAM
  • Core i7-8550U med 128GB SSD, 1 TB HDD och 8GB RAM

Det är förvånansvärt att Huawei inte erbjuder ett alternativ med större SSD till den dyraste Core i7-varianten.

Använder samma design som tidigare modeller

Samtliga modeller har samma design som de tidigare släppta varianterna. Det betyder en tjocklek på 16,9 millimeter, en 15.6-tumsskärm i full-HD och med 250 nits ljusstyrka.

Batteriet är på 43,3 wattimmar och ger upp till 10 timmars normal användning eller 8,5 timmars videouppspelning. Det finns även två Dolby-högtalare, dubbla USB 3.0-portar och en enkel USB 2.0-port.

För anslutning till en extern skärm kan du använda en HDMI-port och nätverksanslutning sker med WiFi 802.11ac 2×2 MIMO.

Huawei Matebook D 2018 kostar från cirka 6 500 kronor exklusive moms, omräknat från 790 USD. Lansering sker initialt på den asiatiska marknaden och det är i skrivande stund oklart huruvida datorerna släpps i Sverige.

Alternativen till Matebook D 2018

Acer Swift 3
Acer Swift 3 påminner om Huawei Matebook D 2018 om vi ser till specifikationerna.

Det finns ett 20-tal konkurrenter till Macbook D 2018 som har likvärdig hårdvara även i Sverige.

När vi söker efter bärbara datorer med åttonde generationens Intel Core-processorer, grafikkretsen MX150, från 8GB RAM-minne och 15.6-tumsskärm får vi 21 sökresultat.

Bland serierna som dyker upp finns kända Acer Nitro/Aspire/Swift, Asus VivoBook och HP Spectre/Pavilion/Envy.

Dessvärre är nästan alla betydligt dyrare än instegsmodellen av nya Matebook D. Men så är specifikationerna också snäppet bättre. Mer pengar, men också bättre prestanda.

Här är en färdig sökning på Prisjakt för dig som själv vill kolla.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.