Huawei har eget operativsystem redo till hösten 2019

huawei logo

Huawei kan släppa ett eget operativsystem till sina kommande mobiltelefoner och bärbara datorer redan i år. Efter att tunga företag som Google och Microsoft stängt dörren för den kinesiska tillverkaren måste företaget hitta nya, egna vägar framåt.


Huawei har arbetat med egna varianter av Android och Windows i minst sex år. Det avslöjar en talesperson för det kinesiska företaget.

Det betyder att Huawei varit mer än förberett på att Trumpadministrationens skulle svartlista företaget i USA. Eller mer specifikt stoppa Huawei från att köpa amerikansk teknik.

Om Huawei stoppas helt från att använda Android (även open-source-verisonen kallad ASOP) och Windows kan det betyda stora problem för företaget. Även om Huawei ser ljust på framtiden på egna fötter så är riskerna överhängande med ett systembyte.

Man skulle kunna kalla det den ”nukleära lösningen” när inga andra alternativ återstår.


Enligt Richard Yu som är Huaweis chef för konsumentdivisionen så kan de har operativsystem redo till hösten 2019. Det är dock en sista utväg som inte kommer att användas lättvindigt.

Ett första steg blir att släppa mobiltelefoner och bärbara datorer med operativsystemet på den asiatiska marknaden. Därefter i Europa under första eller andra kvartalet 2020.

Operativsystemet kommer att ha Huaweis egenutvecklade app-butik. Den finns redan på befintliga Huawei-telefoner, men de absolut flesta väljer av förklarliga skäl Google Play Store. Där finns flest appar och även Googles egna.

Om du vill läsa mer om nyheten kan du göra det på webbsajten CNBC.