Håll koll på hemnätverket med Advanced IP Scanner – gratis nätverksscanner

advanced-ip-scanner-windows10

Vet du vem som använder ditt nätverk och vilka program som nyttjar all bandbredd? Med ett gratisverktyg som Advanced IP Scanner får du koll på hur nätverket används — helt gratis och det är enkelt att använda.

Advanced IP Scanner ger dig ett enkelt verktyg för att snabbt få koll på nätverket, men om du vill gå på djupet finns lösningarna även för det. Identifiera MAC-adresser, få åtkomst till delade nätverksresurser och mycket mer.

Du kan även starta och stänga av datorer över nätverket (om de har stöd för wake-on-lan). När du scannar nätverket går det att välja hela adressområden, eller bara de maskiner du lagt till i en favoritlista.

Programmet är kanske inget du kommer att köra dagligen, eller ens varje månad. Men för stunder när du undrar vad som äter upp all din bandbredd för internet eller är osäker på om någon gjort intrång i nätverket, då har du nytta av Advanced IP Scanner.

Advanced IP Scanner för alla tillfällen

Så man kan använda Advanced IP Scanner för att se vilka enheter som är anslutna till nätverket. Vad ska det vara bra för, mer än att hitta enheter som inte bör vara där?

Exempelvis kan du hitta den där skrivaren vars IP-nummer du aldrig kommer ihåg. Många nyare modeller har ett webbgränsnitt som du kan komma åt via dess IP-nummer. Gratisverktyget ger dig numret och du kan göra inställningar i webbgränssnittet via din favoritwebbläsare.

Tänk bara på att inte alla uppskattar verktyg som scannar av nätverket. Skulle du köra Advanced IP Scanner på en dator ansluten till ett företagets nätverk är risken att någon på IT-avdelning skulle bli riktigt sur.

Med löpande underhåll får du buggfixar och nya funktioner, gratisverktyget är robust i sin konstruktion och känns som en solid nerladdning till vilken Windows-dator som helst. För det är just ett Windows-program; Mac-användare gör sig icke besvär.

Ladda ner Advanced IP Scanner

Advanced IP Scanner är som ovan nämnt helt gratis och i skrivande stund är den senaste versionen (v2.5) från den 4 maj 2017. Recensioner och betyg har varit överlag positiva, funktionerna är många men enkla. Vad finns det att ogilla?

Programmet laddar du ner till Windows 10 och tidigare versioner från den officiella webbsajten. Har du provat? Skriv en kommentar och berätta! Vad tyckte du och hade du någon nytt av resultatet?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.