Google stödjer Windows XP fram till april 2015

google-logo

Den 8 april 2014 kommer Microsoft att officiellt sluta stödja Windows XP och därmed inte längre skicka ut säkerhetsuppdateringar till operativsystemet. Google däremot väljer en annan väger och skriver i ett meddelande att man inte har några planer på att avbryta sitt stöd för Windows XP den närmaste framtiden.

Det finns mängder av användare som inte vill eller till och med kan byta ut Windows XP av olika anledningar. För Google som har flera utmärkta produkter till Windows skulle det potentiellt kunna bli en smärre katastrof om de över en natt lade ned utvecklingen för äldre plattformar – som Windows XP.

Så här skriver Mark Larson, teknikchef för Google Chrome på Google Chrome Blog:

Vi har upptäckt att hundratals miljoner användare, inklusive en stor del Chrome-användare, fortfarande förlitar sig på XP.
Många organisationer driver fortfarande tiotals eller hundratals system och applikationer på XP och kan ha svårt att migrera till nyare versioner.
Vårt mål är att stödja Chrome för XP-användare under övergångsprocessen. Viktigt att förtydliga är att Chrome på XP kommer att uppdateras automatiskt med senaste säkerhetsuppdateringarna för att skydda mot skadlig programvara och phishing-attacker.

Den vanligaste vägen för skadlig kod/program in i datorn är via webbläsaren, så givetvis vill Google stoppa så mycket som möjligt även i Windows XP. Absolut tidigast att stoppa stödet för Windows XP är april 2015 enligt Google, vilket ger användarna ytterligare ett år att byta upp sig till exempelvis Windows 7 eller 8.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.