Google Drive blockerar dina piratkopierade filer från att delas

Pirate Bay skull

Om du tänkte ladda upp piratkopierat material till Google Drive så har vi bara ett råd till dig — gör det inte. Det kanske låter självklart att inte försöka sig på något så dumdristigt, men det finns faktiskt många som gör det, och Google gillar det inte.

Google Drive är en molntjänst för att ladda upp, lagra och dela i princip vilka filer som helst på internet. Drive går att använda i alla webbläsare, finns som klienter för Windows och Mac samt applikationer till Android och iOS. Det går att nå sina filer oavsett vart man befinner sig, vilket är syftet med Drive.

Det finns dock en typ av fildelning som Google försöker hålla sig borta ifrån så mycket det bara går, och det är piratkopiering. Varje dag får Google tusentals och åter tusentals förfrågningar om att ta bort länkar till piratkopierat material från sökmotorn. Med speciella verktyg identifierar och raderar Google material som inte ska finnas där, och liknande verktyg finns även för Drive.

Google vill inte berätta hur de motarbetar piratkopiering

Google har inte gått in i detalj kring hur dessa verktyg och skyddsbarriärer fungerar för att blockera piratkopierat material. Men vi har ändå en viss inblick kring hur allt fungerar utifrån händelser som påverkar användare vilka försöker dela piratkopierade filmer och program via Drive.

Det vi lärt oss är att du ska kunna ladda upp precis vad som helst till molntjänsten så länge du inte fildelar vidare till andra. När du skapar en delningsbar länk till en fil eller mapp läser Google automatiskt av filerna som berörs och matchar dem mot listor över filer som är bekräftat piratkopierade av andra. Om en träff sker hindras du från att skapa en länk.

google drive piracy link block

Google har valt att inte gå ut officiellt med sina tillvägagångssätt för att hindra fildelning av piratkopierat material.

We don’t comment on the details of our anti-abuse mechanisms on Drive, säger Google på frågor om hur Drive blockerar piratkopierat material.

Andra molntjänster använder liknande säkerhetsåtgärder, som Dropbox och OneDrive från Microsoft. Det finns inga lagkrav på det utan allt är frivilligt — och sannolikt på plats för att blidka film- och musikbolagen som annars skulle kunna gå till domstol för att tvinga fram vad Google och de andra gör idag.

Google fildelade 18 000 piratfilmer via Drive

Skulle åtgärderna inte finnas på plats finns en risk att Google drabbas av tung fildelning lik den som rapporterades i april 2014. Då uppmärksammades att fler än 18 000 filmer piratdelades via Googles servrar mot en mängd webbsajter.

Exempelvis Movie4k.to, hdmoviezone.net, viooc.co, viooz.be, viooz.cc, vioozmovies.me, watch32.com, putlocker.bz, putocker.to, putlocker.tw, megashare.info, megashare.sh, megashare.ca, afdah.com, yify.tv, watch32.com.

Med åtskilliga miljoner besökare till de större sajterna måste Google märkt av en mycket hög trafik till berörda Drive-konton — ändå valde företaget då att inte göra något åt det vid tillfället. Senare togs alla de berörda filerna bort, konton stängdes och en talesperson sa följande:

Use of Google platforms to host infringing materials is a violation of our terms of use, and we design features into our systems to make them unattractive for this kind of abuse. We also respond quickly to disable access to any materials on our platforms identified to us by copyright owners as infringing.

Även om du troligtvis skulle komma undan med att ladda upp piratkopierade filmer och serier, program och musik till Google Drive så är det något vi starkt avråder från.

Det är förenat med stor risk då du kan bli av med hela ditt Google-konto vilket betyder att år av e-post, fotografier, videor och liknande kan gå förlorat i ett slag. Bara för några gigabyte filmer eller andra piratkopierade filer som absolut inte hör hemma på Google Drive.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.