Fitbit släpper mer hälsodata utan Premium

Fitbit Versa 4

Fitbit släpper mer av din hälsodata så att du kan kolla på den kostnadsfritt. Det betyder att vissa användare inte längre behöver betala för Premium varje månad – men se upp, Fitbit tänker inte ge dig hela kakan helt gratis.

Fitbit Health Metrics – vad är det?

Specifikt är det Fitbit Health Metrics som nu har släppts fri för alla Fitbit-användare.

Fitbit Health Metrics är en funktion som aggregerar all din träningsdata så att den blir enklare att förstå och du kan se en samverkan mellan den olika datan.

Funktionen kan visa din aktivitet och träningsdata i en veckovy eller månadsvy beroende på hur länge du använt din Fitbit-pryl och vad du känner passar dig bäst.

Fitbit Health Metrics har varit dold bakom abonnemanget Fitbit Premium från start, vilket betyder att den som vill se datan har tvingats betala cirka 100 kronor per månad.

Vad är Fitbit Premium?

Fitbit Premium är en tilläggstjänst för dig med aktivitetsarmband eller smartklocka från Google-ägda tillverkaren Fitbit.

När du använder en Fitbit-pryl eller Google-produkt med Fitbit-funktioner så kan du normalt inte se all hälsodata som samlas in om dig. För att se allt så måste du betala månadsvis eller årsvis för Fitbit Premium.

Det handlar främst om mer avancerad hälsostatistik och träningsdata, guidande träningsövningar och liknande som mer krävande användare är beredda att betala för.

Vilken data blir gratis att använda – utan Fitbit Premium?

  • Andningstakt: Hur många andetag du tar varje minut
  • Heart-rate variability (HRV): Variationen i tid mellan hjärtslagen
  • Hudtemp: Variation i hudtemperaturen på handleden när du sover
  • Blodsyremättnad (SpO2): Mängen syre i blodet
  • Resting heart rate (RHR): Antalet hjärtslag per minut när du är stilla och vilar

De fem datapunkterna ovan fanns tidigare bara att se för den som betalade för Fitbit Premium. Den informationen är nu öppet tillgänglig för alla användare.

Vad behövs för att se Fitbit Health Metrics?

För att dra nytta av fördelarna med Fitbit Health Metrics så krävs att du har en produkt från Fitbit eller Google som stöder de sensorer och funktioner som krävs för att din data ska synas.

Du måste exempelvis ha en smartklocka eller ett aktivitetsarmband som har de sensorer som används för att mäta syremättnaden i blodet om du vill se SpO2-mängden. Vilket känns logiskt.

Du måste också ha Fitbit-appen på din mobiltelefon eller smartklocka för att få tillgång till Fitbit Health Metrics. Appen är kostnadsfri och finns att ladda ner från Google Play Store.

Om du skaffar en Fitbit-pryl så måste du hitta och ladda ner appen manuellt. Köper du en Pixel Watch så får du en uppmaning på skärmen att ladda ner appen via en länk första gången smartklockan parkopplas med din Android-telefon.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.