FBI uppmanas granska Faceapp – stor kontrovers kring mobilappen

faceapp apple app store juli2019

Faceapp har fått skarp kritik från säkerhetsexperter. Appens konstruktion öppnar för dataläckor och åtkomst till data utan att användarna är medvetna om det. Nu svarar utvecklaren på den stenhårda kritiken.


  • Stor kritik mot säkerheten efter hård granskning – grundaren svarar på kritiken
  • Faceapp kräver full åtkomst till din data på mobilen idag
  • Inga indikationer på att data skickas till Ryssland – grundaren säger att så inte sker
  • Lästips: Hård kritik mot Airmail – byter till prenumerationsmodell

Vad är Faceapp? Faceapp är en mobilapp för Android och iOS där användarna kan ladda in porträttbilder och göra om dem. Faceapp kan styla om porträtt med olika typer av hår, ansiktstyper, ögonfärg, ålder och mer.

Anledningen till kritiken mot Faceapp är mångfaceterad. En del rör hur Faceapp laddar upp bilder till en molnserver utan att berätta att så sker. En annan del hur appen får tillgång till dina bilder oavsett om du godkänner åtkomst eller inte.

Dementerar att Faceapp skickar data till Ryssland

Det har dessutom pratats om att bilderna som Faceapp använder ska skickas till Ryssland; något som utvecklaren dementerar i ett svar på kritiken.

Faceapp har tidigare hållit sig väl under radarn för kritik under de åren som appen funnits på Google Play Store och Apple App Store. För två år sedan steg appen upp bland topp-apparna och har sedan dess dalat på stjärnhimlen.


Nyligen lanserades nya funktioner till Faceapp som åter igen satte appen på topplistan. Med det betraktades också innehållet i appen med helt nya, säkerhetsmedvetna ögon. Och snart började frågetecknen hopa sig.

  • Varför får Faceapp åtkomst till bilder utan att användaren uttryckligen ger åtkomst?
  • Varför skickar Faceapp bilder till molnet utan att berätta för användarna?
  • Hur lagrar Faceapp sina bilder när de används och efteråt?
  • Kommer data att skickas till servrar i Ryssland?

Många frågor och svaren har hittills varit få. Åtminstone tills grundaren till företaget bakom Facebook gick ut med ett uttalande där han ger svar på kritiken. Du kan läsa hela uttalandet här.

FBI uppmanas att granska Faceapp och Ryssland-kopplingen

Och svaren har varit så få att amerikanska senatorer uppmanar säkerhetsmyndigheten FBI att granska Faceapp. Anledningen? För att appen är utvecklad i Ryssland.

En stor del av problematiken kring appar som Faceapp är att många mobilanvändare fotograferar mycket känslig information med sina mobiltelefoner. Data som Faceapp kan roffa åt sig om appen skulle vilja.

Faceapp kräver ”full och oåterkallelig tillgång till användarnas personliga foton och data” vilket är en enorm säkerhetsrisk på alla plan för de cirka 80 miljoner användarna.

Vi på Tekniksmart använder inte Faceapp på våra mobiltelefoner. Inte av säkerhetsskäl, utan mer för att den här typen av appar inte tilltalar oss. Så här i retroperspektiv kanske det var ett bra val för att skydda våra bilder, men frågan är egentligen hur stort problem Faceapp är i praktiken. Sannolikt inte alls för de absolut flesta, men det gäller att vara försiktig med hur data är åtkomlig och sprids.

Vad tycker du om Faceapp? Har du använt appen och vad tycker du om kontroversen som dykt upp? Skriv en kommentar och berätta!