Diktera på svenska med Office 365 – nu kan du det

Microsoft Logo 2015

Microsoft har lanserat diktering på svenska med Office-paketet. Det betyder att du enkelt kan transkribera tal till text i bland annat Word, PowerPoint, OneNote och Outlook – och det i realtid om du vill. Funktionen finns till Office 365-apparna helt utan extra kostnad.

  • Ett av få språk som kan transkriberas av Microsoft-tjänster
  • Framtaget tillsammans med lärare
  • Presenterades under utbildningsmässan BETT
  • Inkluderas i Office 365 helt kostnadsfritt

Microsoft säger att dikteringsfunktionen kommer till både online-apparna och desktop-varianterna. Funktionen släpptes i januari 2020 under BETT-mässan. BETT är en utbildningsmässa med fokus på digitala verktyg i skolmiljö.


Joke Palmkvist är ansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft i Sverige. Han säger i ett pressmeddelande att företaget är glada att kunna erbjuda den här lösningen till svenska användare.

”Microsoft vill bidra med digitala lösningar som kan skapa nya möjligheter för fler elever lyckas i klassrummet. Den svenska dikteringstjänsten ger nya möjligheter att skapa text och är något som kan nyttjas av alla, både lärare och elever.”

Joke Palmkvist

Dikteringsfunktionen på svenska är framtagen tillsammans med en rad aktörer och lärare som lämnat in olika typer av material till Microsoft. Detta har sedan använts för att lära funktionen att identifiera bokstäver och ord. Det gör man genom att transkribera befintligt material och matcha resultatet med kombinationer av bokstäver och ljudprofiler.

Dessa kan sedan användas för att identifiera olika uttal och göra dikteringen mer tillförlitlig med olika dialekter och uttal.

Tjänsten kan användas av alla som har behov av att kunna diktera, oavsett om man ser det som ett stöd i undervisningen, har en funktionsvariation, eller vill anteckna under ett möte.

Joke Palmkvist

Enligt Microsoft har gensvaret från både skolor och andra verksamheter varit positivt. När dikteringsfunktionen släpps med svenskt språkstöd så är det som ett förhandsvisningsspråk. Förbättringar till denna är att vänta längre fram.

Sedan tidigare är det möjligt att diktera och transkribera språken kinesiska, tyska, engelska, franska, italienska och spanska.

Läs mer om nyheten på Microsofts officiella nyhetssida.

FAQ – frågor om diktering

? Hur mycket kostar diktering på svenska i Office 365?

Dikteringsfunktionen är helt kostnadsfri och ingår i paketet med tjänster och appar som utgör Office 365. För själva Office 365 är månadskostnaden antingen 64,99 kronor för Personal och 89,99 kronor för Home.

? Vilka språk stöds av dikteringsfunktionen i Office 365?

Svenska (från januari 2020), kinesiska, tyska, engelska, franska, italienska och spanska.

? Vilka Office-program stöder diktering på svenska?

Word, PowerPoint, Outlook och OneNote.

?? Vad är fördelen med diktering?

Fördelen är att du med vanligt tal kan skriva digital text. Det gör det enklare att föra anteckningar när du är distraherad med händerna. Och är ett utmärkt hjälpmedel när man transkriberar tal på exempelvis ett möte.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.