Dev- och beta-kanalen på Chromecast – så ändrar du!

Chromecast med Google TV (4K)

Chromecast kan aktiveras för uppdateringar i dev- eller beta-kanalen – precis som med webbläsaren Google Chrome. Det betyder snabbare men ostabilare uppdateringar för våghalsiga användare, något som kan krascha enheten totalt i värsta fall och i bästa så får man ny funktionalitet långt före alla andra.

I skrivande stund får man dock bara se det så kallade buildnumret, enhetens ip-adress och kanalinformation. Inte mycket att hänga i julgranen precis och inte värt att byta för. Vad som kommer att hända i framtiden att när en uppdatering är tillräckligt färdig för test så hamnar den i dev-kanalen.

Alla som är registrerade där får en automatisk uppdatering utskickad till sina enheter. När utvecklarna förbättrat mjukvaran ytterligare så hamnar den i beta-kanalen och slutligen färdigställs den för skick till alla vanliga användare. Buggarna minskar alltså i antal från dev till beta till färdig version.

Den som vågar sig på att testa dev- eller beta-kanalen måste gå igenom tre tämligen avancerade steg. Det hela involverar root-åtkomst och den otäcka verkligheten som betyder att man kan förstöra en Chromecast-enhet bortom reparation. Turligt nog kostar de bara 35 dollar så de är inte fasligt dyra.

Så här får du åtkomst till dev- och beta-kanalerna:

1. Get root on your Chromecast. Follow the steps at: http://goo.gl/C2qKmS

2. telnet into your Chromecast and to get beta-channel run:
cd /cache
/system/bin/busybox wget -O ota.zip http://goo.gl/53l5sA

or for dev-channel:
cd /cache
/system/bin/busybox wget -O ota.zip http://goo.gl/JVkHhl

stable-channel would be:
cd /cache
/system/bin/busybox wget -O ota.zip http://goo.gl/3yy01K

3. From another Linux system run:

curl -X POST -H ”Content-Type: application/json” -d ’{”params”: ”ota”}’ http://192.168.1.5:8008/setup/reboot -v

De tre stegen är framtagna av Jay Lee på Google Plus och texten är skamlöst kopierad från hans sida. Detta för att inte något ska försvinna i processen av översättning till svenska. Minsta felstavning kan betyda problem så jag hänvisar alla som vill läsa mer till källan, nämligen Jay Lee.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.