Dev- och beta-kanalen på Chromecast – så ändrar du!

Chromecast med Google TV (4K)

Chromecast kan aktiveras för uppdateringar i dev- eller beta-kanalen – precis som med webbläsaren Google Chrome. Det betyder snabbare men ostabilare uppdateringar för våghalsiga användare, något som kan krascha enheten totalt i värsta fall och i bästa så får man ny funktionalitet långt före alla andra.


I skrivande stund får man dock bara se det så kallade buildnumret, enhetens ip-adress och kanalinformation. Inte mycket att hänga i julgranen precis och inte värt att byta för. Vad som kommer att hända i framtiden att när en uppdatering är tillräckligt färdig för test så hamnar den i dev-kanalen.

Alla som är registrerade där får en automatisk uppdatering utskickad till sina enheter. När utvecklarna förbättrat mjukvaran ytterligare så hamnar den i beta-kanalen och slutligen färdigställs den för skick till alla vanliga användare. Buggarna minskar alltså i antal från dev till beta till färdig version.

Den som vågar sig på att testa dev- eller beta-kanalen måste gå igenom tre tämligen avancerade steg. Det hela involverar root-åtkomst och den otäcka verkligheten som betyder att man kan förstöra en Chromecast-enhet bortom reparation. Turligt nog kostar de bara 35 dollar så de är inte fasligt dyra.

Så här får du åtkomst till dev- och beta-kanalerna:


1. Get root on your Chromecast. Follow the steps at: http://goo.gl/C2qKmS

2. telnet into your Chromecast and to get beta-channel run:
cd /cache
/system/bin/busybox wget -O ota.zip http://goo.gl/53l5sA

or for dev-channel:
cd /cache
/system/bin/busybox wget -O ota.zip http://goo.gl/JVkHhl

stable-channel would be:
cd /cache
/system/bin/busybox wget -O ota.zip http://goo.gl/3yy01K

3. From another Linux system run:

curl -X POST -H ”Content-Type: application/json” -d ’{”params”: ”ota”}’ http://192.168.1.5:8008/setup/reboot -v

De tre stegen är framtagna av Jay Lee på Google Plus och texten är skamlöst kopierad från hans sida. Detta för att inte något ska försvinna i processen av översättning till svenska. Minsta felstavning kan betyda problem så jag hänvisar alla som vill läsa mer till källan, nämligen Jay Lee.