Därför har nya Macbook Pro inte en Touch Bar (2021)

apple macbook pro 2021 funktionstangenter

Visste du att nya Macbook Pro med M1 Pro och Max inte använder en Touch Bar? Den digitala skärmen som ersatte funktionstangenterna F1 till F12 introducerades med Macbook Pro under 2016, men den blev aldrig så populär som Apple hoppats på.

Trots flera förbättringar och ett kontinuerligt arbete från Apples sida för att locka användarna till att uppskatta Touch Bar så blev den ingen succé. Snarare tvärtom så blev den snabbt kritiserad och många önskade få tillbaka de vanliga tangenterna.

Läs mer: DaVinci Resolve är 5 gånger snabbare på nya Macbook Pro med M1 Pro & Max

Apple brukar normalt gå sin egen väg och vill gärna sätta trenden för sina användare. Men här har företaget faktiskt lyssnat på sina användare och säger att de lyssnat på kritiken. Så här säger Apple-profilen Greg Joswiak i en intervju med webbsajten Wired.

“Det är ingen tvekan om att våra Pro-kunder älskar den fullstora, taktila känslan av funktionstangenterna, så det är ett beslut vi fattade. Och vi känner att det blev riktigt bra.”

Att Apple till slut backar i frågan om Touch Bar versus funktionstangenter visar tydligt att de bästa krestarna och alla toppdesigners i världen inte alltid får rätt. Det blev helt enkelt ett tokigt beslut som användarna inte uppskattade, även om Apple säkert motvilligt tvingas backa.

Två andra förändringar som många uppskattar är att Apple tagit tillbaka HDMI-porten till Macbook Pro-serien samt MagSafe-kontakten med magnetisk kontakt för laddningen av datorn.

Läs mer: Begränsad SD-kortläsare i nya Macbook Pro 14 & 16 (2021)

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.