Chromebooks kan snart använda Windows 10 – dualboot på gång

dell chromebook 13 7310

Chromebook med både Chrome OS och Windows 10 – det kan bli verklighet inom en snar framtid. Enligt en rapport från XDA Developers arbetar Google med en lösning för att kunna starta båda operativsystemen på Chromebooks.


Det har ryktats om en så kallad dualboot-lösning de senaste månaderna. Hittills har det bara varit små halmstrån att greppa efter, men nu börjar vi få en klar bild över vad Google vill åstadkomma.

Dualboot-lösningen kallas Alt OS och ska i stora drag kunna jämföras med Apple Boot Camp. En lösning till Mac-datorer för att kunna använda både macOS och Windows vid sidan av varandra.

Enligt uppgift behöver en Chromebook med både Chrome OS och Windows 10 minst 40GB lagringsutrymme, varav 30GB är dedikerat till Microsofts operativsystem. Det gör givetvis att alla modeller med 16GB lagring faller bort från funktionen.

Det finns inga uppgifter om vilken typ av processor som måste finnas i datorn, men troligtvis är det bara Intel-bestyckade modeller som kan köra Windows 10. Operativsystemet stöder ytterst få ARM-baserade processorer (Snapdragon 835 idag och 850 i framtiden), vilket eliminerar alla ARM-baserade Chromebooks.


I skrivande stund finns ingen färdig lösning att prata om, men enligt XDA Developers är Google inte långt ifrån att ha något de kan visa. Enligt uppgift ska utveckligen gå snabbt framåt och även om det saknas gränssnitt för Alt OS nu så ska det finnas inom kort.

Vi kan bara hålla tummarna och hoppas på en snabb lansering, för det här är något vi väntat på. Chromebooks är hyggligt billiga och praktiska datorer, och med Windows 10 blir det mycket kraftfullare rent mjukvarumässigt.

Frågan är – blir det värt det i slutändan jämfört med att köpa en ”riktigt” Windows-dator?