Chrome 86 är säkrare än någonsin – bättre lösenordshantering (oktober 2020)

Google Chrome Logo 2016

Google har släppt Chrome 86 till Android och iOS. Den nya versionen fokuserar på säkerhetsförbättringar som gör det smidigare att använda sparade lösenord i webbläsaren.


Den stora förändringen är att Google kontrollerar alla dina lösenord som sparats i Chrome mot en källa för läckta lösenord. På så vis får du snabbare koll på om dina uppgifter cirkulerar på internet för alla att se.

Om Chrome uppmärksammar ett läckt lösenord får du en uppmaning att byta det direkt. Och när du får den notisen bör du inte vänta med att byta lösenordet – vet Google och Chrome att lösenordet är osäkert så gör hackare det också.

Lösenordskollen är en del av Safety Check-funktionen som introducerats till Chrome på Android och iOS.

Safety Check kollar dina lösenord, varnar dig om Chrome inte är uppdaterad till senaste versionen och även om Safe Browsing är på eller av.


google chrome 86 faceid password ios 2020
Nu kan du använda Face ID, Touch ID och lösenord innan lösenord fylls i av webbläsaren.

Google tar också Enhanced Safe Browsing till Android-användarna. Enhanced Safe Browsing är en funktion som ”aktivt skyddar användarna mot nätfiske, malware och farliga sajter genom att dela realtidsdata med Google Safe Browsing-tjänsten”.

Google menar att om alla Chrome-användare använder Enhanced Safe Browsing så kommer antalet personer som skickar sina lösenord till farliga nätfiskesajter minska med 20 procent.

Även iOS-användarna får en förbättring i from av autoifyllnad av lösenord med stöd för Face ID, Touch ID och lösenord. En liknande funktion som Android-användarna fick redan i juli 2020.

Och slutligen bjuder Chrome 86 på en rad mindre förbättringar och säkerhetsfixar. Som att webbläsaren kan varna om en sajt använder formulär som laddar över HTTPS men skickar data över HTTP. Chrome 86 kan även blockera eller varna användare när de är på väg att initiera en osäker nerladdning.