Boot Camp & Windows 10 fungerar inte på Mac-datorer med ARM

microsoft windows 10 logo 2019

Om du vill använda Boot Camp för att köra Windows på din nya Mac-dator så måste du säkerställa att det sitter en Intel-processor i den. Annars fungerar inte Boot Camp, och därmed inte Windows.

Boot Camp introducerades redan 2006 när de första Intel-baserade Mac-datorerna släpptes. Sedan dess har mjukvaran gjort det enklare för den som vill använda Windows på sin Apple-tillverkade dator, både stationära och bärbara.


Med macOS 11 Big Sur bli det ändring på hur Boot Camp fungerar. Om du vill fortsätta använda mjukvaran måste du ha en Intel-dator – vilket betyder att alla nya (och framtida) Mac-modeller hamnar i kylan.

Apple har meddelat att företaget tänker fasa ut Intel helt inom två år. Och därmed också Boot Camp inom samma tidsperiod.

Microsoft är problemet för Boot Camp och Windows 10

Så vad är egentligen det stora problemet som gör att Boot Camp med Windows inte fungerar på ARM? Svaret är troligtvis hur Microsoft licensierar Windows 10 på ARM-enheter.

Windows 10 får endast förinstalleras och användas på ARM-baserade datorer med licenser från OEM:s.

Microsoft har inte släppt någon installationsavbild för publik nerladdning och det går inte att skaffa en licens för Windows 10 på ARM som privatperson. Och om inte Microsoft fixar det problemet så kan ingen hjälp i världen från Apple lösa situationen.

Det finns en potentiell lösning i virtualisering med VMWare och Parallels Desktop. Båda behöver skrivas om för ARM-användning eftersom Apple Rosetta 2 inte stöder virtualiseringsappar. Det är oklart om utvecklarna är villiga att ge sig på den uppgiften för Windows 10-stöd, men det är troligtvis det bästa alternativet för användarna.

Apple arbetar nära Microsoft inför lanseringen av macOS 11 Big Sur och ARM-datorerna. Faktum är att företaget och Office-paketet fick stor uppmärsamhet under WWDC 2020 med en jämförelsevis lång visning av hur Word, Excel och PowerPoint fungerade på ARM idag. Frågan är om de kan samarbeta för att lösa Windows 10-problematiken också.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.