Om du tycker om att fotografera porträtt och har en Nikon-kamera så vet vi precis vilket objektiv du ska skaffa, åtminstone om du vill ha det bästa för under 10 000 kronor. Det finns flera utmärkta alternativ för fullformatskamerorna från Nikon, men objektivet som utmärker sig just idag är utmärkta Tamron SP 85mm f/1.8 Di VC USD.
Vill du ha en summering av artikeln? Hoppas längst ner på sidan för en kort recension med objektivets fördelar och nackdelar.
Objektivet presenterades i februari 2016 och har idag ett cirkapris kring 8 400 kronor. Modellen finns i varianter för inte bara Nikon utan även Canon och Sony, men i den här artikeln håller vi oss endast till den för Nikon. Och vilket objektiv det är vi vill rekommendera — Tamron SP 85mm f/1.8 Di VC USD Nikon utmanar på nästan alla punkter.
Speciellt designad för fullformatskameror som Nikon D5, D810 och D750 visar objektivet på egenskaper som närmar sig tungviktare som Otus och Milvus, den förstnämnda marknadens kanske bästa idag och med en prislapp nära 40 000 kronor. Milvus-objektivet är inte dåligt heller och kostar nära hälften med cirkapriset 18 000 kronor.
Och när vi säger att Tamron SP 85mm f/1.8 Di VC USD närmar sig Otus och Milvus är det också precis vad vi menar. Oberoende testsajten DXOMark har tagit en närmare titt på objektivet och uppmätt resultat med en slutpoäng på 45, vilket kan jämföras med 46 för Milvus- och 48 för Otus-objektivet. Ett galet bra resultat för de 8 400 kronor du betalar.
Utmärkt skärpa i klass med Otus-serien
DXOMark testar egenskaper som skärpa, distortion, vignettering, ljusinsläpp och kromatisk aberration. Tillsammans ger de en helhetsbild som berättar hur bra objektivet fungerar rent optiskt. Sen tillkommer egenskaperna från kameran som används, och beroende på vilken modell det är kan resultatet se lite olika ut från modell till modell.
Bedömningen som DXOMark gjort kring Tamron SP 85mm f/1.8 Di VC USD är att modellen har utmärkt skärpa med utmärkt upplösning för god detaljnivå. Faktum är att objektivet slår mångdubbelt dyrare Zeiss Otus 85mm f/1.4 med en hårsmån, även om det inte kommer att synas i de färdiga bilderna.
Anledningen till det är att Otus utmärker sig med några snäpp bättre egenskaper på de resten av testpunkterna, undantagsvis distorsionen. Speciellt vignetteringen och ljusinsläppet är betydligt bättre med Otus-modellen, men så kostar det objektivet också mycket mer, så det vore konstigt om så var fallet.
Det som gör Tamron SP 85mm f/1.8 Di VC USD så intressant är att objektivet gör allt riktigt bra. Fantastiskt bra för sina kronor. Utmärkt skärpa, låg distorsion, bra ljusinsläpp och jämförelsevis låg vignettering i kanterna. Bättre än Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G som är något billigare, ännu bättre än Nikons dyrare syskon NIKKON 85mm f/1.4G.
Du behöver inte betala mycket för utmärkt bildkvalitet
Den som inte vill betala väldigt mycket pengar för ett professionellt objektiv i den högre klassen och få marginellt bättre bättre bildkvalitet klarar sig långt med Tamrons objektiv. Och de allra flesta klarar sig minst lika långt med Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G som i skrivande stund kostar kring 5 000 kronor. Utan att se nämnvärd skillnad vid en direkt jämförelse med Tamron SP 85mm f/1.8 Di VC USD.
Man behöver inte betala dyrt för kvalitet och Tamron har verkligen visat det med sitt porträttobjektiv. Sigma har också visat framfötterna de senaste åren med sin Art-serie för både Nikon och Canon. För skäliga priser har Sigmas Art-modeller i brännvidderna 24-35mm, 24mm. 35mm, 50mm och nu även 85mm.
Oavsett vilket objektiv du väljer i Sigma Art-serien så är det ett, ur en kvalitetsmässig synpunkt, bra val. Inte minst bredvid alternativen från Nikon och Canon som verkligen måste skärpa sig om de ska nå upp till Art-seriens nivåer. Och nu har vi även Tamron som sina senaste 85mm-modeller visar framfötterna.
Vad använder du för porträttobjektiv eller teleobjektiv?
Specifikationer
Max bländare | F/1.8 |
Minsta närgräns [m] | 0.8 |
Maximalt förstoringsförhållande | 1:7.2 |
Filterstorlek [mm] | 67 |
Vikt [g] | 700 |
Grupper – Element | 9-13 |
Betraktningsvinkel | 28°33′-18°39′ |
Bländarlameller | 9 |
Min bländare | F/16 |
Diameter x längd [mm] | 84.8 x 91.3 |
Fördelar och nackdelar
Fördelarna med Tamron SP 85mm f/1.8 Di VC USD överväger utan tvekan de få negativa punkter vi kan hitta om objektivet. Tänk på att du utan tvekan bör köpa till den dockningsstation som finns till objektivet för att kunna finjustera autofokusen, det är absolut värt hundralapparna.
Plus
+ Jämförelsevis bra skärpa redan på största öppningen
+ Utmärkt skärpa till stor del av bilden runt f/2,2-2,8
+ Knivskarp över hela bilden från f/4 till f/8
+ Låg kromatisk aberration
+ Låg distorsion
+ Fin bokeh som lämpar suig bra för porträtt
+ Tyst och snabb autofokus
+ Inbyggd bildstabilisering för Canon & Nikon
+ Kompatibel med Tamrons dockningsstation
+ Vädertätad design
+ Tålig och robus byggkvalitet
+ Motljusskydd ingår
Minus
– Risk för frontfokusering beroende på avståndet till objektet
– Tydlig vignettering med fullformatskameror (dock enkelt att redigera i exempelvis Photoshop)
– Bildstabiliseringen kunde ha varit något effektivare
Lämna ett svar
Visa kommentarer