Bästa gratisapparna till macOS och OS X

Det finns mängder av gratisverktyg och smarta applikationer för din Mac-dator. Ofta behöver du inte betala dyrt för att få det bästa som finns att ladda ner och använda. Här är en lista på de bästa, mest effektiva gratisprogrammen för macOS och äldre Mac OS X.

12Atom – anteckna & koda

Atom är ett gratisverktyg för att skriva anteckningar, koda och mycket mer. Applikationen har stöd för tillägg, uppdaterats regelbundet med nya funktioner och är tätt ansluten till GitHub. Utvecklarens dröm eller skribentens produktivitetsgud. Välj själv, Atom har smarta lösningar som gör det snabbare för dig att skriva, underhålla och producera nya storverk. Ladda ner här.

11Alfred – ersättaren till Spotlight

Alfred ersätter Spotlight med smartare funktioner, stöd för tillägg och snabbare sök, både på datorn och webben. Applikationen är i grunden gratis men du kan köpa till ett Powerpack som utökar funktionaliteten rejält. Alfred är ett absolut måste för alla datorer med macOS / OS X. Programmet tar tid att lära sig fullt ut, men när du gör det är belöningen enorm. Ladda ner här.

10VLC media player – spela upp film och musik

VLC är den bästa applikationen för att spela upp videor på datorn. Stödet täcker i princip alla video- och ljudformat som finns idag. Utvecklingen av applikationen är kontinuerlig, inställningarna är många för de avancerade användarna men hanteringen enkel för de som vill ha det simpelt. Starta VLC, starta en video och titta. Svårare än så är det inte. Ladda ner här.

9BetterSnapTool – snäpp appar till kanterna på skärmen

BetterSnapTool gör att du kan dra fönster i macOS / OS X till sidorna på skärmen och automatiskt ”snäppa” dem till kanterna. Mycket likt hur Windows fungerar och minst lika smidigt. Den här applikationen gör det enklare att dela upp skärmen mellan olika applikationer som du vill visa samtidigt. Smartare än så här kan det inte bli. Ladda ner här.

8ImageOptim – optimera bilderna till din webbsajt

ImageOptim optimerar dina bilder innan du laddar upp dem på bloggen eller webbsajten. Smarta algoritmer gör att storleken kan bli betydligt mindre utan att bildkvaliteten påverkas synligt i många fall. Installera och kör igång, inga inställningar behövs om du inte vill göra något avancerat. ImageOptim finns även som tillägg till WordPress. Ladda ner här.

7SelfControl – stoppar slösurfandet

SelfControl blockerar webbsajter så att du får mer gjort om dagarna. Lägg till webbadresser som du vill blockera, välj hur lång tid de ska vara blockerade och kör igång. När timern är igång kan du jobba i fred, utan att lockas till nyhetssajter, bloggar eller annat som du brukar besöka. SelfControl är det ultimata produktivitetsverktyget. Ladda ner här.

6Get Plain Text – tar bort textformatering

Get Plain Text är ett enkelt verktyg som automatiskt tar bort all formatering från text du kopierar. Perfekt om du kopierar ofta från exempelvis Word till WordPress men vill slippa all onödig extrakod som följer med. Det finns inget grafisk gränssnitt, verktyget ligger som en meny överst på skärmen och har få inställningar. Ladda ner här.

5Itsycal – superliten kalenderapp

Itsycal är ett extrem litet men behändigt kalenderprogram till macOS. Ladda ner, flytta till program-mappen och kör. Mer än så behövs inte. Via menyn överst på skärmen ser du dagar och månader, kan göra inlägg i kalendern och se kommande händelser. Det är ett litet och smidigt verktyg för dig som inte vill ha något onödigt funktionsrikt. Ladda ner här.

4Wireshark – lär dig mer om egna nätverket

Wireshark är ett specialistverktyg för dig att kolla trafik i det interna nätverket. Applikationen är extremt avancerad och lämpar sig bara för de mer kunniga användarna. Den som vill veta mer om allt som pågår i nätverket, är IT-ansvarig eller bara är nyfiken lär ha stor nytta av Wireshark. Gratis, men knappast enkelt. Ladda ner här.

3Handbrake – kopiera DVD-filmer och konvertera videofiler

Handbrake är en välkänd applikation för att kopiera DVD-filmer och konvertera videofiler. Det kan verka avancerat och krångligt, men du kan göra väldigt mycket och verktyget är övertygande bra när du lärt dig grunderna. De flesta videoformaten stöds och du måste ha VLC installerad för en del saker. Ladda ner här.

2Tor Browser – säker och anonym surf

Tor Browser är en webbläsare som gör ditt surfande anonymt och säkrare än med exempelvis Firefox, Safari, Chrome och Edge. Stoppa reklamspårarna på internet, eller besök de mörka vrårna på The Dark Web. Tor Browser skickar din trafik till/från datorn via ett nätverk av hubbar som gör dig svårare att spåra. Ladda ner här.

1Nik Collection – fotoredigering på professionell nivå

Nik Collection är en serie bildredigeringsprogram som integreras med Adobe Photoshop och Lightroom. De är mycket populära och har ett stort följe hos fotografer som vill lägga på professionella filter, brusreducera, skärpa upp och konvertera sina fotografier till svartvitt. Det här är ett riktigt tungt paket med redigeringsprogram. Rekommenderas skarpt! Ladda ner här.

DELA

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here