Apple slutar sälja iPod Touch (här är allt du måste veta)

Apple iPod Touch 2019

Apple meddelar att iPod Touch-serien läggs ner permanent. Det betyder att den (tidigare) populära prylen slutar att tillverkas och säljas. Om du ändå vill ha en så är det begagnatmarknaden som gäller i framtiden.

Under en övergångsperiod så kommer den senaste varianten av iPod Touch att finnas hos återförsäljare enligt Apple. Räkna dock med att lagren sinar snabbt och när de är helt slut så finns inte modellen att få tag på mer.


Första iPod Touch släpptes 2017 – efterföljer iPod Shuffle och Nano

Apple lanserade iPod Touch-serien under 2007 och blev snabbt en omtyckt produkt som kompletterade iPhone- och iPad-serien som en praktisk liten musikspelare.

Serien efterföljer andra musikspelare från Apple, som skärmlösa iPod Shuffle och iPod Nano.

Om vi enklast ska beskriva iPod Touch så kan den lilla mediaspelaren beskrivas som en avskalad iPhone utan stöd för mobilnätet. Den har WiFi för internet och Bluetooth för att ansluta hörlurar och högtalare.

En fördel med iPod Touch var stödet för mobilappar via App Store. Det gjorde den till en praktisk liten gamingpryl för den som vill spela på resande fot utan att påverka batteritiden på mobiltelefonen.

Senaste iPod Touch släpptes 2019

Idag har iPod Touch spelat ut sin rätt på marknaden och Apple säger farväl till sin lilla pryl.

Den senaste modellen introducerades under 2019 med en liten 4-tumsskärm och gamla Apple A10 Fusion som släpptes 2016 tillsammans med iPhone 7 och iPhone 7 Plus.

Trots sin ålder så kallar Apple modellen för ”Nya iPod touch” på sin webbsajt. Priserna sträcker sig från 2 695 kronor för den minsta och billigaste modellen. Här är de aktuella priserna idag:

  • iPod Touch 32GB: 2 695 kronor
  • iPod Touch 128GB: 3 895 kronor
  • iPod Touch 256GB: 5 125 kronor

Läs mer om iPod Touch på Apples officiella produktsida här.

FAQ om att Apple slutar sälja iPod Touch

Var kan jag köpa iPod Touch när modellen slutat säljas?

Om du absolut vill få tag på ett exemplar så finns modellen på begagnatmarknaden och i begränsat antal hos återförsäljare.

Vad kostar iPod Touch just nu?

De ungefärliga priserna är från 2 695 kronor för varianten med 32GB lagringsutrymme, 3 895 kronor för 128GB och 5 125 kronor för 256GB.

Kan jag laga min iPod Touch hos Apple?

Ja, Apple erbjuder fortfarande stöd vilket betyder att mjukvaran uppdateras och du kan reparera din iPod Touch hos auktoriserade Apple-verkstäder (och via Apple själva).

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.