Apple kan skippa hörlurskontakten i Iphone 7

apple-music-iphone


Hörlurskontakten är en efterhängsen teknik som vägrar släppa taget. Den analoga anslutningsmetoden är på flera sätt undermålig jämfört med modernare, digitala anslutningsmetoder. Trots det vägrar tillverkare i alla kategorier släppa taget om hörlurskontakten som följt med sen 1920-talet då de första riktiga hörlurarna uppfanns och såldes.

Sen dess har kontakten varit standard i nästan alla produkter som producerar någon form av musik och inte minst i smartphones som idag har tagit över för mp3-spelarna som mediaspelare. Om de kommer att fortsätta sitt arv är dock oklart då en del tillverkare funderar på att ta bort hörlurskontakten och ersätta den med andra, modernare lösningar.

Oppo R5 – först utan hörlurskontakt

2014 kom smartphonen Oppo R5 som med sina otroliga 4,85-millimeter i profil inte kunde ha en hörlurskontakt av det vanliga slaget. Telefonen var helt enkelt för tunn för att implementera en sådan och Oppo rekommenderade istället användarna att skaffa bluetooth-hörlurar som inte krävde sladd. Oppo R5 blev aldrig någon storsäljare men har trots det kanske visat hur framtiden kommer att se ut när tillverkarna ständigt strävar efter att skapa allt tunnare modeller för marknaden.

Apple har vid flera tillfällen ryktats släppa hörlurskontakten och helt nyligen gick webbsajten MacOtakara ut med uppgifter som pekar på samma sak igen. Iphone 7 kan bli företagets första helt utan hörlurskontakt; istället påstås den använda sin lightningport för att ge en mer dynamisk och högupplöst ljudupplevelse.


Det finns ytterst få lightning-hörlurar på marknaden och ska man använda vanliga är det till att ansluta en adapter – vilket i sin tur lägger på både vikt och klumpighet. Det är något ironiskt att Apple vill göra sina telefoner tunnare men med risken att miljontals användare tvingas göra dem värre med adaptrar.

philips-fidelio-m1bt

Philips Fidelio M2L & Sony MDR-1ADAC

Vilka hörlurar finns det då som stöder ljud via lightningporten på Apples produkter? Philips var först ut på marknaden med Fidelio M2L men Sony var snabbt efter med MDR-1ADAC; båda med inbyggd digital-to-analog konverterare för bästa ljudkvalitet. Båda utmärkta val om man vill ha mycket bra ljudkvalitet utan att kompromissa med en mängd extratillbehör mellan lurar och telefon.

Ett problem som kan dyka upp vid övergång från 3,5-millimeters hörlurskontakt till lightningport är en kostnadsökning då den senare är dyrare att tillverkare. Det vore ytterst beklagligt om Apple ökade sina priser mer än vad de har idag och frågan är om de vågar, men det vore inte oväntat om lightning-ryktet stämmer.

Det som talar emot att lightningporten skulle ta över helt är att hörlurskontakten är så välanvänd att Apple skulle få enormt med kritik från användare, recensenter och press. Det kan ge så långtföljande konsekvenser att Apple tvingas backa i ett sådant beslut redan med nästföljande modell (en gissning bara så klart). Det är väldigt kontroversiellt att gå över helt till digitalt när tekniken är så ny som lightning är.

Vad tror ni – kommer Apple att våga ta bort hörlurskontakten i Iphone 7?