Allvarliga värmeproblem med Macbook Pro mid-2011

Det är en ständig kamp för tillverkarna om att få ner värmeutvecklingen i bärbara datorer på en nivå som är behaglig för användarna. Trots nyare processorer som ger mindre värme så kan de bli ruskigt varma och detsamma gäller de diskreta grafikkretsar som måste implementeras med minimal kylarlösning.

Värre blir det om en processor eller grafikkrets går sönder och gör att värmen bli så påtaglig att datorn måste stängas ner eller startar om av sig själv. Lägg till att problemet är återkommande, är på en dator som passerat sista garantidatum och dessutom inte har erkänts av tillverkaren som ett problem – ja då vet ni vad användarna av tidiga Macbook Pro från 2011 har att leva med.

Just nu fylls forumen på den officiella hemsidan för Apple med arga kommentarer kring deras Macbook Pros som överhettas så till den grad att datorn blir obrukbar. I det här fallet har problemet isolerats till att vara grafikkretsen från AMD och det finns även bilder där någon använt en värmekamera för att peka ut det område som är boven i dramat.

Byte av moderkortet är enda lösningen idag

Apple har inte kommenterat det hela än men väntas göra det om problemen inte försvinner eller åtminstone minskar. Enda lösningen på problemet idag är ett byta av moderkort, något som inte är ekonomiskt försvarbart på en Macbook Pro.

Nu återstår bara att se om Apple erkänner att detta är ett problem med denna specifika modellen och startar ett inbytesprogram. Annars är risken att användarna får dras med blinkande skärmar, abrupta omstarter och andra problem som är direkta orsaker av värmeproblemet.

apple-macbook-pro-2011-varmeproblem

Källa: Cult of Mac

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.