Allvarlig bugg i Chrome – så enkelt sänker du webbläsaren

awsnap_story


Visst du att Google Chrome enkelt kan kraschas med en enkel teckensträng?

I kölvattnet av den minst sagt otrevliga buggen Skype som kraschade meddelandetjänsten på bara åtta tecken kommer nu ännu en bugg, nu för Chrome och på 16 tecken i form av en vanlig adress för webbsajter.

http://a/%%30%30

Ta adressen ovan och klistra in i adressfältet i Chrome så kommer den att krascha och återställa sig själv. Tänk bara på att spara allt eventuellt arbete så du inte förlorar någon information i processen om du vågar testa.

Det otrevliga med den här buggen är att man inte ens behöver klicka på adressen. Så om någon skulle länka till adressen på sin webbsajt och man för muspekaren över länken kraschar Chrome.


Gammal kod som påverkas

Utvecklaren Andris Atteka som först hittade och rapporterade om buggen menar att koden som påverkas i Chrome är mycket gammal. En rest från tidigare dagar och som inte fått någon uppdatering på länge.

Räkna med att Google uppdaterar koden mycket snabbt och skickar ut en uppdatering som löser problemet.

It seems to be crashing in some very old code. In the Debug build, it’s hitting a DCHECK on an invalid URL in GURL, deep in some History code. Given that it’s hitting a CHECK in the Release build, I don’t think this is actually a security bug, but I’m going to leave it as such.

Google Chrome på såväl Windows som OS X påverkas av buggen. Ska vi gissa att många ser det roliga i att lägga ut teckensträngen på Facebook, Twitter och Google+ de närmsta dagarna?