Activeon DX – utmanaren står upp mot GoPro

Activeon DX

Activeon DX är en ny actionkamera som vid en första anblick är förvirrande lik en GoPro.

Tittar man lite närmare på kameran så minskar dock likheterna och det är tydligt att man har med en billigare modell att göra – inte minst då man valt att begränsa hårdvaran till stöd för full-HD i 60 fps.

Kamerasensorn är på 12 megapixel och denna ackompanjeras av fast optik baserad på 8 linser med bländare på f/2.4 – snäppet bättre än vad GoPro erbjuder med f/2.8. Där den senare klarar 170 graders inspelningsvinkel så når Activeon DX något snävare på 152 grader, så man får lite och tar lite beroende på vilken kamera man skaffar.

Fungerar med GoPro-tillbehör

Fördelen med modellen är att man använder sig av tillbehör som är kompatibla med hållare för GoPro. Det finns därför en hel uppsjö med extrasaker att köpa till som förhöjer upplevelsen.

I min artikel Bästa tillbehören till din GoPro Hero4 Silver & Black listar jag några av dem (tänk bara på att flera i listan är speciellt för GoPro och inte fungerar med Activeon DX).


Activeon DX

2-tumsskärm & digital zoom

Vidare kommer Activeon DX med ett batteri på 1 200 mAh som ska hålla för två timmars kontinuerlig inspelning i 1080p med 30 fps. Det finns inbyggt WiFi-stöd, LCD-skärm och det medföljande kamerahuset klarar att doppas ned till 60 meters djup.

Skärmen i fråga är på 2 tum och med den i åtanke så är största konkurrenten GoPro Hero4 Silver som också har en skärm. GoPro Hero4 Black har ingen utan här måste man istället köpa till en separat, vilket ökar priset och storleken på actionkameran.

Slutligen kan vi nämna att Activeon DX har 4x digital zoom, något vi på rak arm inte skulle rekommendera att man använder då all digital zoom är förstörande för bildkvalitén. Det betyder dock inte att funktionen är oanvändbar, så det finns alltid någon som uppskattar det.

AQUA-läge för undervattensfilmning

För bästa undervattensfilmning har man även inkluderat något som kallas AQUA-mode där kameran automatiskt sätter röda färger framför de blåa, något som ska öka kvalitén när man är under vatten. Praktiskt och helt klart spännande då GoPro i skrivande stund saknar sådan funktionalitet.

GoPro Hero4 Silver kostar idag cirka 3 300 kronor. Activeon DX har ingen prislapp i skrivande stund men ska man slåss mot senaste Hero4 krävs ett bra pris. Tekniksmart har nått ut till tillverkarna och bett om ett recensionsexemplar för test och jämförelse med GoPro Hero4.

Läs mer om Activeon DX på den officiella webbsajten

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.