YouTube Premium Lite är tillbaka – med annonsvisning

YouTube logo
Foto: Alexander Shatov, Unsplash

YouTube Premium Lite är på väg tillbaka. Det funktionellt begränsade, men billigare abonnemanget var ett populärt alternativ till mycket dyrare Youtube Premium – tills Lite-varianten helt plötsligt försvann från marknaden.

Stor ilska när Premium Lite togs bort

Det var många som ventilerade sin ilska över att Premium Lite togs bort. Framför allt då användare som inte ville betala för YouTube Music, offline-nedladdning eller bakgrundsuppspelning tvingades över på en mycket dyrare månadskostnad.

När YouTube Premium Lite försvann gavs aldrig någon officiell förklaring. Det är dock ingen högoddsare att YouTube ville driva över användarna på det dyrare abonnemanget och räknade med att merparten skulle acceptera övergången, trots irritationen.

I slutändan visade det sig att många valde att gå över till YouTube Premium, och Premium Lite försvann aldrig helt. YouTube fortsatte med en abonnemanget i begränsad skala på den thailändska marknaden. Nu utökas abonnemanget till ytterligare två marknaden, Tyskland och Australien.

Skillnad på Premium Lite nu och då

Det finns flera märkbara skillnader mot hur Premium Lite var tidigare:

  • Priset har ökat
  • Annonser tas inte bort helt

I Australien är priset på YouTube Premium just nu 22,99 AUD per månad, eller runt 202 kronor per månad inklusive moms. För Premium Lite är nya kostnaden 11,99 AUD per månad, eller strax över hundralappen här i Sverige.

När Premium Lite togs bort i Sverige var månadskostnaden mycket lägre. Endast 69 kronor per månad. Vid en direkt jämförelse med kostnaden i Australien har priset alltså ökat med lite mer än 50 procent.

För det högre priset får du dessutom inte samma funktionalitet som tidigare.

youtube premium lite australien
Kostnad for YouTube Premium & Premium Lite i Australien.

Du får se annonser trots månadsbetalningar

Istället för att eliminera all annonsvisning nöjer sig Google nu med att ta bort vissa annonser. Du kan alltså räkna med att se reklam på YouTube – trots att du betalar varje månad. Och då får du samtidigt dras med den insprängda sponsringen som många kanaler har i sina videoklipp.

Tacksamt nog är det endast två typer av videoklipp som har annonsvisning i dagsläget:

  • Musikvideor
  • YouTube Shorts

Du kan även behöva se reklam som visas mellan videoklippen när du söker efter videoklipp eller skrollar mellan videorna. Alltså inte spelande annonser, utan snarare banners av olika slag.

När släpps Premium Lite i Sverige?

Den stora frågan är så klart när Premium Lite släpps i Sverige igen. Och svaret på den frågan är just nu att vi inte vet. YouTube har inte bekräftat att testet ska breddas på fler marknader än de tre där Premium Lite finns just nu.

Teoretiskt vore det möjligt att skaffa prenumerationen med hjälp av en VPN-tjänst, men YouTube har varit duktiga på att identifiera den typen av fusk. Det bästa du kan göra just nu är att antingen betala för YouTube Premium eller använda en annonsblockerare som fungerar på videotjänsten.

Vår rekommendation är Adguard som är utmärkt för annonsblockering i webbläsaren. Den fungerar däremot inte på mobiltelefonen eller andra prylar som TV och mediaspelare. Har du en Nvidia Shield TV kan du installera SmartTube Next. Det är en tredjeparts app som är både annonsfri och helt gratis.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.