80 procent av alla Android-telefoner kan hackas varnar säkerhetsforskare

Hacker attack

Google bekräftar en sårbarhet i Android som berör hundratals miljoner mobiltelefoner världen över. Närmare bestämt ofattbara 80 procent av alla Android-telefoner kan beröras enligt säkerhetsfirman Lookout.

Enligt säkerhetsexperter på Lookout är det samma bugg som tidigare funnits i version 3.6 av Linux-kärnan — samma kärna som Android bygger på och som tidigare plågat PC-användare. Och nu har den även hittats i Android 4.4.

Sårbarheten öppnar upp för avlyssning och manipulering utan telefonens användare märker av det. Tämligen negativt alltså kan tyckas. Tacksamt nog är det krångligt för hackare som vill nyttja sårbarheten.

Kring minuten tar det för en attack att utföras per användare och telefon. Betydligt längre än vad hackare vill lägga på sina attacker då de istället brukar försöka drabba så många som möjligt för att tjäna så mycket som möjligt på kortare tid.

Sårbarheten är dessutom redan lagad i vanliga Linux och oanvändbar på senare versioner av Android. Google låter meddela att de är väl medvetna om dess existens. Just nu arbetar de frenetiskt med att hitta en lösning som kan skickas ut till berörda telefoner.


Lästips: 900 miljoner mobiltelefoner öppna för hackerattacker


Tyvärr vet vi att det kan gå månader innan en uppdatering passerar hela den långa kedjan tillverkare och operatörer som ska godkänna mjukvaran. Så vill man vara på den säkra sidan är det Nexus-telefoner, iPhones eller Windows-telefoner som gäller idag. Fast risken, den är trots allt väldigt liten just nu.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.