363 000 kronor för fiberlina till farm – internetoperatör saltade räkning

 


Ibland är det dyrare än dyrt att få internet via fiberkabel, åtminstone om man bor mitt ute på den amerikanska landsbyggden .

Norman R. Schneider Family Trust Farm i delstaten Nebraska fick höra att det skulle kosta dem otroliga 383 500 dollar, eller närmare 3,3 miljoner kronor, att dra en fiberkabel till sin farm.

Internetoperatören Windstream har saltat ordentligt när man räknat ut vad det skulle kosta, vilket märks extra mycket när konkurrenten NNTC gav ett motbud på låga 42 000 dollar. Omvandlat till blir det 363 000 kronor vilket fortfarande är mycket pengar. Det är dock mycket lägre än Winstreams note och farmen har bestämt sig för att ta NTTC:s erbjudande.

Windstream har fått frågan hur de räknade ut ovanstående siffra men hittills verkar det som att operatören vägrat lämna ut några uppgifter. Extra konstigt blir det när Windstream menar att närmaste fiberlina är 7,2 kilometer från farmen medan en karta tydligt visar att den är så nära som 400 meter (!).


Det verkar som att Windstream är en internetleverantör som har mycket att förklara.

Ingen utveckling från Ängelholmshem

angelholmshem-logo

Själv sitter man och väntar på fiber som lyser med sin frånvaro då hyresvärden (vi bor i hyreslägenhet) verkar ha bestämt att inte satsa fullt så långsiktigt som vi hade hoppats på.

Ängelholmshem har alltid svarat svävande på mina frågor om fiberanslutning till mitt område som kallas Papegojan (korrekta namnet är egentligen Ängavången men det är få som använder det. Medan lägenheter långt ute på landet får fiber från sina hyresvärdar sitter Ängelholmshem väldigt stilla i båten.

Ängelholmshem har för avsikt att på lång sikt ansluta samtliga fastigheter till fibernätet, detta sker i samarbete med Bjärekraft. Idag har fiber installerats på Sockerbruksgatan 10, 11 och 13 samt på Sven Brocks gata 12. Kvarteret Wigral i centrum har också fått fiber installerad under 2012.

Denna text har funnits på Ängelholmshems webbsajt i flera år nu. Kanske är det dags för denna kommunalt ägda hyresvärd att ta tag i saker och se framtiden istället för bara ge nya, superdyra lägenheter som få har råd med?


Läs mer

Want fiber Internet? That’ll be $383,500, ISP tells farm owner (arstechnica.com)