Kan du gissa vilka de vanligaste lösenorden var under 2017? Det är inte speciellt svårt faktiskt – och det är ett enormt säkerhetsproblem.
Det har inte ändrats mycket kring de populäraste lösenorden på internet de senaste åren. Den senaste statistiken från företaget SplashData visar att många inte har någon förståelse för vikten av att använda lösenord som är svåra att knäcka.
SplashData har samlat ihop information om cirka 5 miljoner lösenord som läckt ut från olika internettjänster under hela 2017. Främst är det från användare i USA och västra Europa som omfattas av statistiken.
Denna information har sedan sammanställts och resultatet (skräckresultatet?) släpptes tidigare i december. Har du redan gissat vilka de populäraste lösenorden är?
Här är de populäraste lösenorden för 2017
Vinnaren är: 123456
Därefter följer password, 12345678, qwerty, 12345, 12345679, letmein, 1234567, football och iloveyou.
Vill du se hela listan kan du hitta den här i pdf-format.
Om du väljer ett av lösenorden ovan är sannolikheten till att bli hackad skyhög. Riskerna är enorma och om lösenorden används till ditt e-postkonto eller sociala medier kan det straffa sig rejält.
”Unfortunately, while the newest episode may be a fantastic addition to the Star Wars franchise, ’starwars’ is a dangerous password to use.
Hackers are using common terms from pop culture and sports to break into accounts online because they know many people are using those easy-to-remember words”, säger Morgan Slain, VD på SplashData, Inc
Problemet ligger både hos användaren och webbtjänsterna
Det är obegripligt att lösenord som “123456” fortfarande används. Och att de överhuvudtaget tillåts av webbtjänsterna.
Visst har många webbsajter börjat kräva både siffror och specialtecken i kombination med vanliga bokstäver. Men de är knappast tillräckligt många och av statistiken ovan att döma finns ett stort behov av kunskap hos alla parter.
Idag finns smarta verktyg som LastPass och 1Password som gör att du kan skapa svåra lösenord som snabbt kan användas utan att du behöver memorera dem. Även i webbläsarna kan du spara lösenord och synkronisera mellan olika enheter. Vi behöver inte använda lösenord som ”123456” längre.
Lösenord som är enkla att gissa sig till är oförsvarlig lathet.
Lämna ett svar
Visa kommentarer