Google vill förbättra säkerheten för användarna i Play Store. Därför lägger företaget till DRM-skydd på alla applikationer som kan laddas ner därifrån. Ett drag som får många att reagera starkt då det lika väl kan bli ett problem för användarna snarare än ett starkare skydd.
- Påstås öka skyddet mot hackade och på annat vis påverkade appar
- Användare kan tvingas uppdatera sina appar utan att de vill det
- Ger utvecklarna mer kontroll
- Kommer att tvingas till alla appar på Play Store i framtiden
Google arbetar aktivt med att öka säkerheten för användarna på alla sina plattformar. Det senaste draget är att applicera så kallat DRM-skydd – vilket i praktiken är extra metadata – på alla applikationer på Play Store.
En fördel med DRM:et är att appars integritet kan verifieras även utan internetanslutning. Om en app installeras utanför Play Store när internet saknas så kommer en integritetskontroll att göras direkt när internet finns tillgängligt.
I det stora hela handlar skyddet om att appar ska hållas fullt uppdaterade hela tiden, utan att mjukvaran komprometterats på något vis.
Det betyder också att utvecklarna får större möjligheter att begränsa hur deras appar används. Bland annat blir det enklare att hindra appar från att fungera på specifika enheter. Det gör det också lättare för utvecklare att verifiera användandet deras appar för att minska fusk vid inapp-köp.
Just idag verkar Googles beslut att implementera DRM i alla appar vara ett positivt beslut. Det finns dock inget som hindrar företaget eller utvecklare från att gå en mer otrevlig väg med utökad kontroll i framtiden.
Exempelvis kan användare tvingas att uppdatera en app även om de inte vill det. Det kan vara så enkelt som att utvecklaren lagt in annonser i en ny version, men att användaren nöjer sig med en äldre för att slippa detta. Vilket alltså inte blir möjligt efter DRM-implementationen.
Lämna ett svar
Visa kommentarer