Nya Kindle-modellerna saknar en populär funktion

Amazon Kindle 2022

Tidigare i oktober lanserade Amazon fem uppgraderade Kindle-modeller. Alla har förbättringar som gör dem snäppet vassare än sina föregångare – på i princip alla punkter utom en. Amazon har tagit bort en populär funktion som lär reta många.

Funktionen är stödet för att ladda ner och överföra e-böcker direkt från din läsplatta. En möjlighet för användaren att säkerhetskopiera sina böcker på en säkerhet plats, och för den del ta steget att knäcka DRM-skyddet för att kunna läsa på vilken läsplatta som helst.

Lästips: Nya Amazon Kindle 2024 är en besvikelse

Begränsat nedladdning från PC-appen

Det är en funktion som används av många, men som garanterat inte är den vanligaste eller mest använda i Kindle-plattorna. Det är inte heller oväntat om Amazon medvetet gör det svårare att ladda ner e-böcker från deras läsplattor. Bolaget har redan gjort det knepigare att ladda ner från Kindle-appen för PC, så steget till samma begränsning på plattorna var inte oväntat.

Möjligheten att ladda ner e-böcker går långt tillbaka och är en rest från tiden när internet och WiFi inte var tillgängligt lika utbrett som idag. Det gav användarna en stabil möjlighet att ladda in sina böcker till en ny platta utan behovet av en uppkoppling mot ett nätverk.

Idag har i princip alla tillgång till internet och WiFi vart man än befinner sig. Antingen via hemmets trådlösa nätverk, eller varför inte kontorets eller det lokala bibliotekets. Fungerar inte det kan man alltid skapa en så kallad hotspot på telefonen och använda den.

Gamla modellerna har kvar stödet

Amazon har inte bekräftat huruvida den borttagna funktionen faktiskt är medvetet borttagen, eller om det är en bugg som ställer till det. Det är nog ingen högoddsare att Amazon tagit det aktiva valet att hindra nedladdning då det ökar risken för piratkopiering. För den som verkligen vill extrahera e-böcker från en Kindle kommer dock inte stoppas oavsett.

Nämnvärt är att alla äldre Kindle-modeller som inte är från 2024 fortfarande har nedladdningsstödet. Det talar för att det faktiskt är en bugg i mjukvaran till de nya läsplattorna. Exakt vad som gäller återstår att se.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.