När Google initialt släppte stöd för Android-applikationer till Chrome OS var det bara tre Chromebooks som kunde köra dem — Asus Chromebook Flip, Acer Chromebook R11 och Google Chromebook Pixel (2015). Sedan dess har antalet sakta vuxit och idag introducerar Google ytterligare fem modeller som kan köra Android-appar via Google Play Store.
För att det ska fungera krävs i skrivande stund att du kör utvecklarversionen av Chrome OS. När du gör det kan Google Play Store installeras och du får tillgång till tusentals applikationer för Android. Det gör datorerna betydligt kraftfullare och ökar köpvärdet på dem. Istället för att vara låst till webbappar öppnas en helt ny värld för datorerna.
De nya modellerna som stöds är följande: Asus Chromebook C301SA, Dell Chromebook 13, HP Chromebook 11 G5, HP Chromebook 13 och Samsung Chromebook 3. Det är viktigt att hålla god koll på vilka modeller som stöder eller kommer att få stöd för Android-appar. Att köpa en Chromebook som inte har (eller får) stöd är något vi inte rekommenderar.
En annan nämnvärd sak är att utvecklarversionen av Chrome OS inte är rekommenderad till vanliga användare. Anledningen är att det kan finnas buggar och instabilitet, istället är det bättre att avvakta tills stödet blir officiellt i den så kallat stabila kanalen.
Chromebooks är bra, billiga alternativ för de som inte vill krångla med Windows eller betala dyrt för Mac. Speciellt om man redan använder många av de tjänster som Google erbjuder då dessa är tätt integrerade med Chrome OS, operativsystemet i Chromebooks.
På senare tid har det dykt upp ruskigt dyra modeller med bra hårdvara, men siktar man kring 9 000 kronor eller mer är det bättre med en Windows- eller Mac-dator för de pengarna. Titta långt ner i prisklasserna så blir Chromebooks betydligt mer intressanta för vad man får.
Har du en Chromebook du använder, eller kanske planerar du att köpa en? Skriv gärna en rad i kommentarsfältet och berätta.
Lämna ett svar
Visa kommentarer