Olagligt nedladdad musik och film har ingen negativ effekt på försäljningen av digitala produkter. Det visar en EU-studie som gjordes 2013 – och därefter hemligstämplades för att inte resultatet skulle bli känt.
Studien omfattar bland annat filmer, datorspel, musik och e-böcker i sex EU-länder och undersökte hur den lagliga försäljningen påverkades där. Den rapport som skapades fråm studien är minst sagt intressant.
Där står nämligen att det i allmänhet inte finns några statistiskt robusta bevis på att den lagliga försäljningen trängs undan av upphovsrättsintrång på internet. Något film- och musikindustrin garanterat inte vill ska bli väkänt.
Och tittar man istället på datorspel är det dessutom rent utav positivt med piratkopiering (generellt, inte för alla så klart). Olaglig nedladdning av datorspel ökade den lagliga försäljningen av datorspel enligt studien.
Men som så ofta annars finns så klart undantag och i studien finner vi ett riktigt stort sådant som storbolagen garanterat kommer luta sig mot. Och det är att försäljningsvolymerna kring storfilmer minskat med fem procent, just på grund av piratkopiering.
Så vad kostade det då för EU att ta fram den här rapporten? Jo, hela 360 000 euro gick kalaset på. Vilket omräknat blir kring 3,4 miljoner kronor. För att därefter döljas och gå i glömska.
Enda anledningen till att rapporten nu blivit offentligt är för att tyska piratpartistiska Europaparlamentarikern Julia Reda begärt ut den av EU-kommissionen. Med det blev den 300-sidiga studien öppen för alla och du kan själv läsa innehållet här, eller bara ta del av Julia Redas tankar kring det hela.
Vad är dina tankar kring detta? Lämna gärna några rader i kommentarsfältet.
Lämna ett svar
Visa kommentarer