XBMC “Frodo” är här – nu med HD-ljud

Stora nyheter i nya XBMC

Äntligen har nästa stora uppdatering till mediacentret XBMC släppts och ”Frodo” som den heter bjuder på riktigt stora förbättringar. Idag kan man köpa färdiga mediacenter, så som Boxee Box, där all mjukvara och hårdvara är snyggt förpackad i ett litet format, men vill man ha större valfrihet och använda enheten till något mer än bara film och musik så är en liten dator med exempelvis XBMC helt klart att föredra. Prislappen kommer att gå upp markant om man gör en jämförelse men bygger man sin egen minidator vet man också fördelarna där de finns.


Med nya XBMC ”Frodo” får man dessutom flera nya anledningar till att bygga sin egen dator och installera mediacentret – speciellt om man har en duglig förstärkare tillgänglig. Man har nämligen inkluderat stöd för HD-ljud vilket drastiskt ökar kvalitén för de som kan spela upp det. Det är spännande att se utvecklingen och med nya versioner av mediaservern Plex har vi en framtid med många roliga timmar framför tv:n att se fram emot – bara att ladda ned XBMC och Plex direkt.

Det här är nytt i XBMC ”Frodo”

Stöd för HD-ljud

För att kunna erbjuda en ännu bättre upplevelse framför tv:n har XBMC nu stöd för både DTS-HD Master Audio och Dolby True HD. Båda ger en klart bättre ljudbild än vanlig DTS om man har en förstärkare och högtalare som kan leverera men materialet som finns tillgängligt via internet är fortfarande tunt om man vill ha filmer i DTS-HD MA eller Dolby True HD.

Nya plattformar


Utvecklarna bakom XBMC har lagt till stöd för Raspberry Pi, den otroligt populära minidatorn som hyllats för både hårdvaran och priset. Trots att den är något begränsad så har den hittat in i många hem som vill ha ett minimalt mediacenter som enkelt kan gömmas undan och det är positivt att XBMC nu fungerar bra även på denna. Vidare har man även inkluderat stöd för 64-bitars Mac OS X.

Man har även lagt in ett grundläggande stöd för Android och XBMC ska fungerar på i princip alla nyare enheter med Googles operativsystem. Då Android nu letar sig in i både tv-apparater och små USB-stickor kan XBMC bli ett fungerande alternativ när man vill minimera sin vardag. Notera att även om Android stöds så ska man inte räkna med att HD-ljud är tillgängligt på grund av hårdvaran.

Fler förbättringar

Vidare har man förbättrat stödet för AirPlay på alla tillgängliga plattformar, även Windows, som nu kan ta del av material trådlöst från kompatibla enheter. Man har även (äntligen!) stöd för 10-bitars H.264 som växer enormt i popularitet med Anime-serier. Slutligen har bildstödet förbättrats och en del småändringar gjorts under huven som inte är synliga för användarna.