Telenor trampar kunderna på foten – sänker datamängden i mobila bredbanden

De stora mobiloperatörerna har nyligen minskat mängden data som ingår i deras abonnemang varje månad och kanske värst är det med Telenor. Den största datamängden är 12 GB och för det ska man betala ohyggliga 399 kr / månad, en kostnad som inte ens är i närheten av vad den borde vara jämfört med tidigare alternativ. När jag skaffade mitt abonnemang hos dem fick man 100 GB och hastigheter upp till 80 Mbit/s. Nu behålls den hastigheten men datamängden minskar och när den är slut ska man köpa till extra gigabyte vid behov. Helt makalöst dåligt av Telenor som tydligt visar hur dålig kundhantering de har.


Bredbandsbolaget är en del av Telenor och använder deras mobilnät för kommunikation – och även här märks en tydlig försämring. Borta är de stora 4G-routrarna från D-Link och istället är det små WiFi-enheter som är portabla som gäller. Det betyder sämre täckning då antennerna är betydligt mindre och även om man enkelt kan lägga ner routern i fickan eller väskan så är det många som vill ha dem hemma som en fast punkt. Även Bredbandsbolaget har minskat datamängden i deras abonnemang, nu ner till 50 GB som bäst vilket är ljusår mycket bättre än Telenor. Men fortfarande ruskigt dåligt för många.

Netflix, Spotify, Gamers, YouTube

Det är ingen nyhet att mobiloperatörerna dras med stora problem när det kommer till deras mobila bredband. Bara här i Ängelholm märks det på att morgonen ger upp till 67 Mbit/s medan middag fram till sen kväll ger 1-3 Mbit/s. Jag har försökt påpeka problemet med hastigheten här till Telenor vid flera tillfällen men de vägrar göra något åt det. Hög belastning är en av anledningarna påstås det – och då undrar man varför kundservicen går i botten när de hårdnackat vägrat uppgradera de två berörda masterna i området under två års tid. Åtminstone inte uppgraderat tillräckligt för att möta kraven från kunderna. Samma problem gäller givetvis för Bredbandsbolaget här i Ängelholm eftersom de använder samma mobilnät.

Dessutom, för att möta problemen blir det billigare att minska datamängden som användarna får använda innan de måste betala dyrt för mer. 12 GB är menlöst lite om man kollar på Netflix, lyssnar på Spotify, spelar regelbundet och/eller använder YouTube för mer än att bara läsa kommentarerna. Vad gör man om ett spel ska laddas ned via Steam och det är på 15 GB? Nej, det här är oacceptabelt för en hemmalösning och jag rekommenderar INGEN att skaffa ett mobilt bredband i dagsläget, åtminstone om det ska användas i hemmet som en permanent lösning. Jag kör idag med ett fast bredbandsabonnemang via VDSL och det fungerar kanon utan några begränsningar. Har även en Asus Nexus 7 med tillhörande mobilt bredband för de gånger då jag är ute och behöver surfa utan WiFi.


5 781 kronor för 100 GB

Vad nu om man ändå vill ha 100 GB data med Telenor? Ja då får man givetvis betala dyra premiumpengar för det. Hela 5 781 kronor om man inte räknar in anslutningsavgiften. Det är 12 GB som ingår i månadskostnaden för Surf Large (399 kronor/mån) samt 69 kr för varje extra gigabyte upp till 100 GB. Då är det tveklöst bättre att satsa på Telia, Tre eller Bredbandsbolaget. Vill man ha en D-Link router med 4G-stöd måste man köpa det lösta från tredjepart. Kostnad på kostnad på kostnad på kostnad. Så kan man beskriva Telenor just nu och att de kallar Surf Large ”perfekt för storsurfaren” är en skam. Bara att kolla på Netflix tar cirka 1 GB data per timme i strömmad video. Så vill man kolla på serier eller några filmer i månaden är det kört direkt. Speciellt med strömmad musik på det.

 

Nej tack, Telenor. Bättre än så kan ni!