Supersäkra Gmail med Tvåstegsverifiering

Säkra ditt Google-konto med Tvåstegsverifiering


För att göra ditt Google-konto riktigt säkert räcker det inte med ett bra lösenord, man måste även aktivera tvåstegsverifiering. Vad det betyder är att man använder mobiltelefonen och så kallade ”programspecifika lösenord” som komplement till det vanliga lösenordet till ditt Google-konto.

I praktiken innebär det att man registrerar ett mobilnummer till vilket Google skickar ut ett sexsiffrigt lösenord som ska användas när man loggar in på företagets tjänster, exempelvis Gmail. Så även om någon får tag på ditt vanliga lösenord så måste de även ha din mobiltelefon – och det är ju inte troligt.

För de webbsajter och program som inte stöder tvåstegsverifiering kan man istället använda programspecifika lösenord. Dessa skapas via Google Accounts och kan klistras in direkt från webbläsaren i de program som behöver det. Dessa lösenord kan återkallas närhelst man önskar och då stoppa respektive program från att logga in på ditt konto.

google-tvastegsverifiering-redigera


Glöm inte lägga in ett mobilnummer

För att aktivera Tvåstegsverifiering loggar du in på ditt Google-konto och gå till fliken Säkerhet i vänsterkolumnen. Där ser du alternativet Tvåstegsverifiering och en status. Denna är troligtvis AV och för att ändra den till PÅ så klickar du vidare på länken Redigera. Du måste nu logga in på kontot ytterligare en gång.Du får därefter ytterligare en bekräftelse på statusen.

Härifrån kan du nu aktivera Tvåstegsverifiering. Bekräfta att du har ett mobilnummer som är inlagt och ha gärna ytterligare ett till någon närstående om din telefon skulle vara otillgänglig. När du klickat dig vidare och aktiverat säkerheten så kan du börja lägga till dina programspecifika lösenord från sidan som visas. Tänk på att det kan bli ganska tidsödande då många program och webbsajter kräver ett unikt lösenord.

Det här är det säkraste sättet om du verkligen vill undvika att få ditt konto exponerat om någon kommer över ditt lösenord till Google-kontot. Jag har själv ställt in Tvåstegsverifiering och är riktigt nöjd, man får en helt annan känsla av frid när man vet att bilder, e-post och meddelanden är säkra.