Sony RX1R – nya RX1 men utan AA-filter

sony-rx1


Sony RX1R är den nya kompakta kameran med sensor i fullformat och den enda skillnaden jämfört med befintliga RX1 ska vara avsaknaden av ett AA-filter. Det betyder skarpare bilder men ökad risk för så kallad moaré i vissa situationer. Nikon gjorde samma sak med D800 och D800E där den sistnämnda också saknar ett AA-filter – och fick ett högre pris för den sakens skulle.

När Sony RX1 släpptes var det som en bomb på kameramarknaden. Kanske inte så konstigt med tanke på att modellen kostar nästan hälften av vad en Leica M9-2 kostar, sedan tillkommer kostnaden för objektiv på det. Så för en Leica M9-2 med ett Leica M 50/1,4 Summilux ASPH får man betala hela 83 000 kronor. En Sony CyberShot DSC-RX1 kostar ”bara” 25 000 kronor.

Givetvis är det alltid svårt att göra en direkt jämförelse så här och borde egentligen inte alls göras med tanke på prisskillnad och annat. Leica-fans kommer att fortsätta köpa deras kameror och Leica-optiken är trots allt riktigt, riktigt bra. Sony gör ett bra jobb med att konkurrera och visar att det går lika bra för andra tillverkare än Leica att leverera kompakta fullformatare av rang till marknaden.

Den 27 juni får vi en officiell presentation tillsammans med Sony RX100 MK II, så håll tummarna för något riktigt bra den dagen. Helst utan att Sony ökar priset på RX1R allt för mycket. Som påminnelse kan nämnas att RX1 (och snart RX1R) har en kamerasensor på 24,3 megapixel och FF-storleken 35,8 x 23,9 millimeter. Optiken är ett Carl Zeiss Sonnar T* 35mm f/2.0.