Sony RX100 MK II presenteras i juni


sony

Sony RX100 MK II kan presenteras redan den 27 juni och många hoppas nu på att det ska bli den fenomenala uppgradering som efterlängtas. Främst är det optiken som behöver en rejäl förbättring, även om den redan idag är riktigt bra, med kortare närgräns för makrofotografering. Även bländaren måste bli bättre då den är på tok för långsam i teleläget på RX100.

Gällande den kommande fullformataren i RX-serien så är en presentation att vänta under augusti, dock utan bekräftelse från Sony så ta det med en nypa salt. Det som kanske är mest intressant är nog ändå en Cybershot-telefon baserad på Honami-projektet. Anledningen till varför många är så nyfikna och förväntansfulla är den omtalade och förbättrade JPG-motorn som Honami ska ha resulterat i.

Om Sony beslutar sig för att byta JPG-motorn i de befintliga A- och E-seriekamerorna till Honami-motorn så kan det betyda ännu bättre bildkvalitet direkt från kameran. Sonys kameror har behövt en sådan uppgradering länge nu och kanske får vi se lite kärlek på den fronten senare i år. Ska man vara realistisk (och negativ) så lär motorn bara finnas i kommande kameramodeller och inte nå de äldre.

Uppdatering: 2015-10-18


Efter RX100 II så har vi fått både RX100 III och IV som båda bjuder på trevliga nyheter. Där tredje modellen i det närmaste bara optimerar funktion och design utan att tillföra bättre bildkvalitet så ger RX100 IV just detta.

Sonys senaste modell i RX-serien kommer med kraftiga förbättringar där stöd för videoinspelning i 4K-upplösning är det absolut mest intressanta. Här får man riktigt grym kvalitet direkt ur kameran om man har minneskort som är snabbt nog och vill man ha något ännu bättre finns även RX10 II som också klarar 4K.

Efter att Panasonic släppt prisvärda FZ1000 är det svårt att på rak arm rekommendera RX10 II som kostar nära dubbelt så mycket. Även RX100 IV är dyrare men också mycket mindre och får enkelt plats i jackfickan.

Vilken kompaktkamera använder du idag? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.