Sony “Honami” – 20 megapixel och video i 4K

sony_logo

Sony ”Honami” ser ut att ha dykt upp hos en kanadensisk mobiloperatör under produktnamnet C6906. Den här smartphonen väntas röra om helt på marknaden med en fenomenalt kamera för att vara i en telefon – och de senaste uppgifterna pekar faktiskt på just detta också. 

Enligt uppgift ska Sony ”Honami” C6906 ha en Snapdragon 800-processor (bara det är mycket lovande) och kamerasensorn som används har upplösningen 20 megapixel. Den höga upplösningen är möjlig tack vare en ”Super Resolution”-algoritm som inte nämns närmare i detalj.

Andra specifikationer som nämns är stöd för inspelning av video i 4K, en helt ny SteadyShot-funktionalitet (bildstabilisering) samt ISO upp till 12 800. Det finns även ett TimeShift-läge som liknar den snabba seriebildstagningen (burstmode) och ett antal nya effekter för schysstare bilder.

API:er för utvecklare

Vidare kan nämnas att Sony ”Honami” får en mängd API:er som utvecklare kan använda för att ta fram tillägg till kameran. En perfekt lösning för att hålla intresset och kreativiteten uppe. Honami-telefonen kan bli kameratelefonen som marknaden så länge har längtat efter, frågan är om den håller måttet.

Förhoppningsvis kommer vi även att få stöd för fotografering i RAW (snälla Sony, inte ARW är ni snälla, det formatet är bara så himla onödigt på många sätt och vis). Jag har länge hoppats på en råformat i telefoner, inbyggt direkt i Android/IOS/Windows Phone, men än verkar tillverkarna inte ge mig det.

Sony ”Honami” ser ut att bli en riktig höjdare för alla kamerafotografer där ute. Hoppas Sony verkligen förstår vad marknaden nu förväntar sig och kan hålla kvalitén därefter. Vad tror ni?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.