Skype ersätter Messenger – i april börjar utfasningen

Microsoft har varit tydliga med att Skype ska ersätta trotjänaren Messenger i framtiden och redan den åttonde april kommer man att påbörja utfasningen. När man väl påbörjat det hela bör det ta ett antal veckor innan man slutfört fasen och de första som flyttas över är de med den engelskspråkiga versionen av Messenger. Därefter fortsätter man med de andra språken och på sistaplats bland alla berörda länder finner vi Brasilien.


Det enda landet som faktiskt får behålla Messenger i sin nuvarande form är Kina. Microsoft har inte önskat berätta varför landet får behålla meddelandetjänsten och vi kan bara spekulera i anledningarna. För de som trots allt får göra ett byte rekommenderas att man loggar in med sitt Windows ID och på så vis behåller alla Messenger-kontakter utan att behöva börja om helt på nytt. Praktiskt och välkommet med tanke på att man tvingas byta.

skype_logo-580x367

Fler än 280 miljoner användare loggar in på Skype varje månad och jag förstår varför Microsoft köpte företaget 2011. Prislappen på närmare 53 miljarder kronor var kanske en bra bit i överkant om man ser till vad Microsoft fick för pengarna, men i det stora hela har man gjort en bra investering i teknik som vida överstiger den i Messenger-tjänsten idag. Skype är helt enkelt en överlägsen konkurrent som köptes upp och integrerades.

Ända sen de första uppgifterna om uppköpet har många hoppats på en tät integration med såväl Windows som konsolen Xbox 360. Så här i efterhand kan vi bara konstatera att man inte har integrerat något överhuvudtaget och ett bra tag var Skype dessutom ett väldigt dåligt val till Windows Phone då man inte kunde utföra några bakgrundsaktiviteter, då gick det nämligen inte att ta emot meddelanden eller samtal till Skype.


Fortfarande hoppas jag att Microsoft ska baka in Skype i företagets alla plattformar och med Windows 8 / Windows Phone 8 borde det vara mer aktuellt än någonsin. Kommer Microsoft att göra rätt för sig med Skype under 2013 eller får vi se ett till synes halvt intresse med dåliga implementeringar eller blir det här året då meddelandetjänsten får lysa igenom?