Samsung Galaxy S4 riggad för bättre prestandatester

samsung galaxy s4 black edition featured

Samsung Galaxy S4 kanske inte presterar fullt så bra i benchmarkprogram som man skulle kunna tro enligt de befintliga testresultaten – det finns nämligen hårdkodade profiler som säger åt telefonens processor att öka klockfrekvensen när den märker att testprogram kommer att köras.

Vad det innebär är att Exynos Octa-processorn, som vanligtvis kör i 480 MHz, ökar sin hastighet till 532 MHz när program som AnTuTu, Quadrant eller GL Benchmark körs. Enligt webbsajten AnandTech ska det ge en prestandaökning med cirka elva procent i de testen, något som i sin tur lurar alla som läser testerna.

Samsung har svarat på den nya kritiken mot tillvägagångssättet och säger att de inte alls försöker luras. Personligen ser jag det som ett i det närmaste bedrägeri om man faktiskt tvingar processorn att överklocka på alla kärnorna när den märker att man vill testa prestandan, för det händer ju inte i spel.

Vidare finns ingen möjlighet att underklocka processorn eller grafikkretsen när man kör testprogram på Galaxy S4. Det ser mjukvaran till – oavsett hur tufft det är för telefonen. Man kan ju hoppas att den åtminstone känner av hur varm enheten är så den inte tar skada av för tung belastning vid långa körningar.

Samsung, ni kan bättre än så här. Nu måste vi bortse från precis alla prestandatester då man aldrig kan veta om de är användbara eller inte. Galaxy S4 är en underbara telefon och högst kapabel även till spel, men varför smutsa ner både sitt varumärke och en hyllad telefon bara för att få lite bättre siffror än de andra?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.