Annons

Samsung Galaxy Camera 2 – äntligen kommer nya kameran

samsung-galaxy-camera-2

Här är Galaxy Camera 2

Samsung Galaxy Camera 2 är den kommande uppföljaren till omtalade Galaxy Camera – en kamera med Android som operativsystem och funktioner som om det vore en traditionell smartphone. Fokus ligger givetvis på kameran i de båda modellerna och nu finns officiella specifikationer för den senaste av dem. Det som många är med intresserade av är kamerasensorn och här kan vi nämna att det är en 16.3 megapixel BSI CMOS-sensor (1/2.3″).

På baksidan sitter en 4.8-tumsskärm av typen HD Super Clear Touch LCD. Det låter kanske som ett häftigt namn för en skärm, men i praktiken det en helt vanlig skärm för smartphones och utan några unika egenskaper. Vad man ser på skärmen är en speciell variant av Android 4.3 med TouchWiz som överliggande gränssnitt.

Vad man däremot inte ser (men ändå märker av) är en fyrkärnig processor med klockfrekvensen 1.6 GHz, 2 GB minne, 8 GB lagringsutrymme och ett batteri på 2 000 mAh. För anslutning till omvärlden finns tekniker som NFC, WiFi 802.11n, GPS och Bluetooth 4.0. Och så kommer vi till det som ni säkert vill veta mer om – kameraoptiken.

Samsung Galaxy Camera 2 har ett objektiv med 21x optisk zoom och är 23mm i vidvinkelläget. Det finns optisk bildstabilisering och ackompanjerande Xenon-blixt. Bländaren går mellan f/2.8 och f/5.9 beroende på brännvidden, vilket är något av en besvikelse om man den optiska kvalitén är i toppklass.

Ett fast objektiv ger bättre bildkvalitet

Personligen skulle jag hellre se ett fast objektiv med brännvidden 28mm eller 35mm (motsvarande på en fullformatare) och en fast bländare på f/2.8. Jag skulle även vilja se en större kamerasensor på 1/1.7″ eller till och med 1″ som i Sony RX100/RX100 II. Det skulle dock kosta betydligt mer och så är en dedikerad kamera bättre.

Storleken på Galaxy Camera 2 är 132,5 x 71,2 x 19,3mm och vikten stannar på 283 gram. Det finns 28 kameralägen för de kreativa fotograferna och telefon…kameran….telefonkameran….har fullt stöd för Google Play Store. Nu återstår bara att se vad prislappen stannar på och hur bildkvaliten är.

Om den här modellen ska slå igen behöva stora förbättringar kring brushanteringen och kamerasensorn är liten finns inte mycket hopp där. Kanske Samsung kan överraska och imponera, men det ska väldigt mycket till från Samsungs sida. Dock kan flera små ändringar göra underverk, så kanske vi har tur med Galaxy Camera 2.

Här är specifikationerna för nya modellen

samsung-galaxy-camera-2-specs

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster.