Annons

Raspbmc – gör din Raspberry Pi till ett mediacenter

raspberry-pi-2
Raspberry Pi 2

Raspbmc gör om din Raspberry Pi till ett komplett mediacenter. Det är en enklare och smidigare lösning än att använda XBMC, en mjukvara som visserligen är hyllad världen över men som kräver en del knåpande för att fungera på en liten minipc som Raspberry Pi. Med Raspbmc sköts installationen helt automatiskt.

Varning! Raspbmc utvecklas inte längre och bör därför inte användas. Vi rekommenderar att du provar någon av följande mediacenter istället: OSMC, KODI

Vad Raspbmc gör är att installera Linux och XBMC samtidigt för att man ska slippa krångla med egna inställningar. Man sparar tid och behöver inte göra en del av de manuella ändringarna som annars kan krävas. Bara installera på ett minneskort eller USB-minne och anslut till din Raspberry Pi så fungerar det.

Raspberry Pi – ditt lilla mediacenter

Tack vare funktionalitet som HDMI och uppspelning av video i 1080p så fungerar Raspberry Pi utmärkt som ett litet mediacenter. Bara att ansluta ett trådlöst tangentbord och du är igång hur snabbt som helst. Raspbmc gör det ännu snabbare och enklare, men har du förstärkare bör du tänka på en sak.

Raspberry Pi klarar inte att spela upp exempelvis MKV-filer med DTS-HD Master Audio eller Dolby TrueHD. Har man en förstärkare och högtalare som klarar detta så kanske ett mediacenter som Boxee Box eller liknande är bättre – trots den högre kostnaden. Annars fungerar Raspbmc utmärkt för många videor.

Tänker du spela något med högupplöst än bara 1080p rekommenderar vi att du väljer en annan minidator än just Raspberry Pi. Renegade och RockPro64 är båda mycket bättre på att hantera 4K/HDR med sin kraftfullare hårdvara. De kostar mer, men det är värt pengarna om du vill göra ett kapabelt mediacenter.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster.